Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har ett jobb att göra!

Utanförskap handlar inte om nysvenskar, utan lika mycket om fattigdom, fördomar och rädslor, skriver Lena Erixon (S) och varnar för att vi i dag dukar upp ett smörgåsbord för extremhögern.

Annons

Det ställs enorma krav på de människor som anländer till Sverige, vilket gör att de direkt går in i ett utanförskap. De kan ha traumatiska minnen att bearbeta från sitt hemland, samtidigt som de möts av nya intryck i Sverige. Hur ska nysvenskarna få det att gå ihop? Här har politiken ett stort ansvar, vilket jag tycker att sittande regering misslyckats med hittills. Ett stort jobb återstår!

Frågan jag ställer mig är om verkligen alla har ett lika värde i dagens fattig-Sverige? Är det inte snarare så att det spelar stor roll var man kommer ifrån vad gäller bemötande? Här borde vi bena upp problematiken och synliggöra de faktiska problemen.

Utanförskap handlar inte om nysvenskar, utan lika mycket om fattigdom, fördomar och rädslor. Vi måste våga öppna för nya kulturer och då menar jag inte bara utländska kulturer. Det borde inte spela någon roll vilken hudfärg man har, om man bär slöja, tittar på Tipsextra och spelar Bingolotto eller tror på heliga kor. Det som borde spela någon roll är väl vad vi gör – inte var vi kommer ifrån?

Ska vi ta emot invandrare ska vi också möta dem från skola, bostadsområden, socialtjänst, polis, ja alla myndigheter som hör ett samhälle till. Invandring är inte något nytt fenomen, problemen med utanförskap hos olika nationaliteter har funnits länge. Varför är det då fortfarande så svårt att finna lösningar på integrationsproblemet som fungerar? Vi måste börja prata mer öppet om de problem en ökad invandring medför. Som det ser ut i dag dukar vi upp ett smörgåsbord för extremhögern (Sverigedemokraterna) att ta för sig ifrån.

Invandrarnas integrering i samhället kan inte enbart lösas genom politiska beslut. Detta är en kommunikationsfråga. Bor man i ett bostadsområde behöver man till exempel ett samlingsställe som man umgås i, typ lokal. De många olika nationaliteterna skulle därmed i högre grad kunna dela med sig av sina kulturer. Folk träffas för lite och det är det stora problemet. Det är då rädslan får fotfäste! Det är rädslan för det okända som skapar motsättningar, det obehaget övervinns i mötet mellan människor!

Jag tror att vi måste hitta lösningar redan från början – inte när problemen av en bristande integrationspolitik redan har visat sig.

Jag tror på någon form av mentorskap för nyanlända svenskar, där de redan från början ges möjligheter att knyta an till vuxna förebilder. Detta tror jag skulle kunna göras möjligt med hjälp av de många ideella föreningarna som redan finns. Genom ideella föreningar får man medborgarna att engagera sig i dessa frågor, samtidigt som de nyanlända får en medborgarkontakt i det nya landet.

Tillsammans ska vi bygga broar. Ensam är inte stark!

Lena Erixon (S)

Mer läsning

Annons