Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har ingen erfarenhet”

Hoforshus fakturerade full hyra för hyresgästerna som angreps av kackerlackorna i stället för att hjälpa dem med alternativt boende.

– Vi har ingen erfarenhet av kackerlackor, säger Markus Wallin, fastighetschef Hoforshus.

Först tog kackerlackorna över gravida småbarnsmamman Jenny Erikssons lägenhet. Sedan krävde Hoforshus henne på 12 000 kronor i hyreskostnader för den obeboeliga lägenheten. Nu har hon varit utan sitt hem i fyra månader.
– Det är en mardröm, säger hon.

Är det rimligt att bo kvar i en lägenhet full med kackerlackor?

– Jag kan inte annat än beklaga det som inträffat. Vi har inte stor erfarenhet av det här, det är första gången det händer. Kackerlackorna är inte farliga i sig. Men jag förstår att hon upplever obehag, det hade jag också gjort, säger Markus Wallin.

Varför erbjöd ni inte hyresgästerna att bo någon annanstans?

– Det får man ta från fall till fall. Vi funderade på att kontakta andra hyresbolag för att höra hur de hanterat det, men så blev det inte, säger Markus Wallin.

Kommer hyresgästerna att få betala hyra för alla månader?

– Det är en diskussion vi får ta med hyresgästen och avgöra från fall till fall.

Kommer ni betala sanering av möbler när de flyttar?

– Vi hoppas på att Anticimex ställer upp och gör möbelsanering innan hon flyttar.

– Själva saneringskostnaderna av lägenheterna bekostas av husets försäkring och är inget som går ut över hyresgästerna

Att göra en kemisk behandling av lägenheten verkar vara den mest effektiva metoden. Var det av kostnadsskäl som den bara använts en gång på Centralgatan 13?

– Nej, det är ingen kostnadsfråga. Vi förlitar oss på att Anticimex väljer rätt metod.

Anticimex vd i Gävle, Rolf Wickenberg menar att de blev sent inkopplade.

– Det såg riktigt illa ut. Det är svårare och tar längre tid att sanera desto längre tid som gått, säger han.

Anticimex börjar alltid med att sätta ut små fällor för att avsluta med det tunga artilleriet i form av kemiska bekämpningsmedel om det blir nödvändigt.

– Man kan inte ösa på med för mycket bekämpningsmedel för då kan man inte bo där, säger han.

I mitten av juli fick Jenny Eriksson det chockartade beskedet som skulle omkullkasta allt. Hoforshus hade hittat stora mängder av kackerlackor i huset på Centralgatan 13 och det var bara en tidsfråga innan skadedjuren skulle sprida sig till hennes och de andra hyresgästernas lägenheter.

Jenny Eriksson som är i början av sin graviditet flyttade hem till sin mamma i Torsåker med den tre år gamla sonen. Hon lider mycket av att inte veta var krypen finns eller om de är bland hennes saker.

– Jag sover dåligt och har mardrömmar. Vad ska hända med mina saker? Är det jag som ska betala för att sanera dem när det inte är mitt fel? säger hon uppgivet.

När hon senast besökte lägenheten för att hämta posten kändes saker och ting lite lättare. Hon hade då sagt upp lägenheten eftersom hon inte vill bo kvar, även om saneringen blir klar. I stället ska hon flytta till en ny lägenhet med sin pojkvän. Men då hände det igen.

– Jag hade fått med mig kackerlackor till och med bland posten. Det blev för mycket. Jag kände mig så uppgiven, säger hon.

I stället för att erbjuda hyresgästerna ett alternativt boende fakturerade Hoforshus henne med 12 000 kronor för de fyra månadernas hyra i den obeboeliga lägenheten.

Saneringen som började i juli har dragit ut på tiden. En gång i veckan har Anticimex varit i hennes lägenhet och då har bara ett fåtal av krypen fastnat i fällorna.

– Min son frågar varför vi inte kan åka hem och leka med hans leksaker. Men jag vet inte vad jag ska svara honom, säger hon.

Hyresgästföreningen i Hofors är inte insatt i ärendet men reagerar starkt.

– Det låter helt orimligt att behöva bo i en lägenhet med kackerlackor. Det ska man inte acceptera, säger representanten Reima Wårvik.

Efter att Arbetarbladet kontaktat Hoforshus ringer de direkt upp Jenny Eriksson och vill förhandla om både sanering och hyreskostnader.

– Det hade inte hänt om jag inte kontaktat er. Jag hoppas att allt ska bli bra och att den här mardrömmen får ett slut, säger hon.