Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har olika behov när vi fyllt 65

I DN den 7/2 tog statsminister Reinfeldt upp sin syn på äldres deltagande i arbetslivet i framtiden. Till att börja med vill vi poängtera att han inte presenterade några förslag om höjd pensionsålder eller andra lagändringar. Han ville dock lyfta ett problem som vi kommer att stå inför i framtiden. Vi kan se en positiv demografiutveckling, där allt fler blir allt äldre och håller sig friska längre. Detta innebär att det är fler som ska ha del av pensionsutbetalningarna under en längre tid. Samtidigt kommer det vara relativt färre människor i det som traditionellt brukar kallas arbetsför ålder, vilket innebär att färre ska försörja fler. Alla kan se att detta inte kommer att gå ihop om vi inte gör förändringar i vårt tankesätt om äldre i arbetslivet.

Regeringen har infört flera åtgärder för att skapa incitament för fler äldre att vilja jobba kvar längre. Det förhöjda jobbskatteavdraget för äldre har gjort det mer lönsamt att fortsätta arbeta och sänkta socialavgifter gör det billigare att ha äldre som anställda. Det kommer inte bli tvång att jobba längre, men för att vi ska behålla ett hållbart samhälle och välfärd genom hela livet måste vi börja tänka om och se äldres erfarenhet och kompetens som en fördel, inte en nackdel. Idag finns det fler hinder för äldre att vara aktiva i arbetslivet. Krävande arbetsmiljö och arbetsförhållanden, negativa attityder mot äldre som vill jobba kvar och åldersdiskriminering är några av dessa, och det tycker vi Moderater är fel!

Forskare har tidigare varnat för denna utveckling och detta är ingen ny insikt. För tio år sedan konstaterade Göran Persson att något måste göras åt problematiken som följer av en åldrande befolkning! Ingenting gjordes. Nu är det dags att kavla upp ärmarna och lyfta frågan.

Att äldre stannar kvar på arbetsmarknaden längre kommer inte att innebära att de tar jobb från yngre och hindrar dessa att komma in på arbetsmarknaden. En 65-åring kommer troligen inte vilja ha samma jobb som en 25-åring. Antalet jobb är inte konstant, och detta tankesätt måste vi börja anamma. Vi ska skapa fler jobb och få in fler på arbetsmarknaden! Alliansregeringen tar ansvar för att stärka arbetslinjen och genom detta kan vi behålla vår välfärd och goda samhälle!

Vi måste också ändra vår inställning. Vår inställning till äldre, till arbetslivet och till möjligheten att kunna byta arbetsområde sent i livet. Vi vill inte höja pensionsåldern till 75 år för alla, utan skapa en flexibilitet i systemet. Vi är olika, vi mår olika och har olika behov, även när vi passerat 65 år. Framtidens svåra frågor måste vi ta ansvar för nu!

Tomas Tobé (M)

Margareta B Kjellin (M)

Lars Beckman (M)