Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kräver att få ta del av satsningen på ridsporten

Vad är det egentligen som ligger bakom kommunens helomvändning sedan beslutet om att satsa på två ridcentrum i juni 2007? undrar Linda Nyström, Sara Evertsson och Åsa Lundberg från Gävle Fältrittklubb.

Annons

Vart tog politikernas tjusiga framtidsperspektiv för ridsporten i Gävle kommun vägen?

Under de två år som förflutit sedan kommunstyrelsen tog beslut i juni 2007 att satsa 80 miljoner på två ridcentrum, ett i Lervik och ett i Sofiedal, så har mycket pågått under ytan i denna fråga som kommuninvånarna inte har fått ta del av.

Per Johansson (S) skrev i maj 2007 i GD att ”Från kommunledningens sida har ambitionen hela tiden varit att komma fram till förslag som innebär att ridsporten kan utvecklas långsiktigt, utan att komma i konflikt med andra samhällsintressen.”

Per Johansson fortsätter: ”Gävle kommun kommer de närmaste åren att satsa omkring 80 miljoner på bättre villkor för ridsporten. Det handlar om viktiga insatser och planer som borde vara mycket positiva för ridklubbarnas framtid.”

I ridsportsutredningen kom man fram till att alla ridsportsanläggningar behöver en standardupphöjning.

Det har varit två år av ständiga möten, nya direktiv, andra inriktningar. Vi har hela tiden uppfattat det som att kommunen bjudit in oss till ett samarbete som även skulle gynna vår förening och verksamhet.

Efter tisdagens möte med kommunens tjänstemän har vi definitivt fått beskedet att Gävle Fältrittklubb, en av kommunens tre största ridklubbar, inte får en enda krona.

Men det finns en hel del saker vi undrar över.

Kommunen har gång på gång framfört argumentet att de omöjligt kan satsa resurser på vår förening för att vi äger våra lokaler och mark.

På mötet i tisdags kom det fram att även GRS i Lervik äger delar av sina lokaler, något som under dessa två år konstigt nog aldrig har varit ett problem för Gävle kommun!

Hur kommer det sig?

Ett annat argument mot Sofiedalssatsningen som ständigt förts fram internt och i media är att området i Sofiedal är alldeles för litet för att rymma två klubbar.

I Sofiedal hade kommunen kunnat ha tillgång till 80 hektar mark. På mötet i tisdags visade det sig att GPK, Ponnyklubben tyckte att de sex–åtta hektar som fanns att tillgå i skogsmursområdet passade dem alldeles utmärkt! Hur kommer det sig?

Den kommunala Sofiedalsskolan har satsat på att profilera sig inom idrott. Ridning är ett av ämnena som eleverna kan välja. Vi har ett fint samarbete med dem.

Men vi ställer oss i dag frågan hur kommunen, som genom Sofiedalsskolans profilklasser använder sig av vår verksamhet, så totalt kan strunta i hur dåligt tak vi har, bristen på omklädningsrum, duschmöjligheter, vår önskan om en kafeteria, en ny ridhusbotten.

Önskningar som stod högt på den önskelista som kommunen bad oss skriva.Hur kommer det sig?

Vi undrar också varför det är så viktigt för Gävle kommun att tillgodose varenda liten önskning som GRS och Ponnyklubbens medlemmar uttrycker? Finns Askungen i Valbo? Ja, man börjar fundera.

Vi anser att Per Johanssons vackra framtidsvision helt har kommit av sig.

Vi kräver att även vår förening får ta del av de 80 miljoner som kommunen tänkt satsa på ridsporten.

Sist men inte minst: vad är det egentligen som ligger bakom kommunens helomvändning sedan beslutet i kommunstyrelsen i juni 2007?

Linda Nyström

Sara Evertsson

Åsa Lundberg

Gävle Fältrittklubb.

Mer läsning

Annons