Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lever i en diktatur

Annons

Jan Björklund, har Du tagit intryck av Moderaterna när Du skall beskriva verkligheten?
Nyligen hävdade moderaterna att de verkat för rösträttens införande i Sverige och inte varit motståndare till apartheid. Båda påståenden är lögn. Reinfeldt har för skams skull nu erkänt lögnen och funderar på att ändra i idéprogrammet.

Häromdagen påstod Jan Björklund i polemik med Jonas Sjöstedt att EU är demokratiskt. Här har han minst lika fel som moderaterna. Är det en medveten lögn eller förstår han inte vad demokrati är?

Men jag skall här ge honom en lektion i vad demokrati är och även övriga som tycker som han.
Europeiska Unionen (EU) styrs av Lissabonfördraget som är EU.s grundlag och som EU.s medlemsstater måste följa.
Av flera skäl är den inte demokratisk vilket innebär att EU inte är en demokrati.

För det första har inte alla staters medborgare fått rösta om fördraget. Men även om så varit fallet hade den lika fullt varit odemokratisk.
Lissabonfördraget är en politisk/ideologisk grundlag och är därmed inte demokratisk.
Lissabonfördraget anger ensidigt vilken politik/politisk ideologi som skall vara styrande/härskande i unionen.

I en demokrati skall oavsett politisk ideologi det eller de partier som vinner majoritet i riksdagsval bilda regering och kunna föra den politik man gick till val på. Detta gäller oavsett om valets segrare har en ideologi som är höger, vänster, liberal, socialistisk etc. Grundlagen får med andra ord inte hindra något eller några partier som vunnit majoritet i riksdagsval att föra sin politik. Detta är vad Lissabonfördraget gör.

Därför innebär fördraget att EU har infört enpartistaten och därmed inte skiljer sig från en diktatur. I en enpartistat är det meningslöst att gå till valurnorna och rösta efter som de medborgare som har en annan uppfattning än vad som finns stadgat i grundlagen aldrig kan genomföra sin politik även om de får 90 procent av rösterna. Detta är den realitet vi lever under i dag.

Om inte Lissabonfördraget ändras kan vi som inte delar ideologin som finns i Lissabonfördraget lika väl röststrejka eftersom en annan politik/ideologi kommer att gälla oavsett vi fått mer än 50 procent av rösterna. Detta är sanningen Jan Björklund. De som i Sveriges riksdag godkände Lissabonfördraget är inte demokrater.

Men EU har nu gått ännu ett steg längre. Nu styr inte det grekiska parlamentet Grekland längre utan det gör EU. Utomstående kan lägga in veto mot den grekiska riksdagens beslut. Man kommer också att placera EU-tjänstemän på statliga myndigheter som kan säga nej eller ja till vissa åtgärder.

Sanningen är sålunda att vi lever i en diktaur och inte en demokrati.
Ännu har vi kanske inte känt av den så mycket. Men alla diktaturer tar förr eller senare till våld. Svensson, tänker Du vänta med upproret tills detta sker?


Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons