Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lever i murens tid

Annons

Det finns en tydlig trend runt om i hela världen: murbyggen. Länder bygger murar, stängsel, mot omvärlden. Men nu för tiden inte främst på grund av militära hot, utan på grund av hoten mot de egna privilegierna. Flyktingarna, och migranterna, måste hållas utanför.

Sveriges radios migrationskorrespondent, Alice Petrén, lyfte just detta i sin krönika i söndagens Ekot. Hon hänvisar till den amerikanska tankesmedjan Migration Policy Institute, och dess genomgång av de senaste årens byggande av gränsstängsel runt om i världen.

Under 2015 började helt olika länder som Österrike, Bulgarien, Estland, Ungern, Kenya, Saudiarabien och Tunisen bygga gränsstängsel. Under 2016 fortsatte byggplanerna och utökades med länder som Norge, (mot Ryssland) Storbritannien (mot Frankrike) och Pakistan (mot Afghanistan). Om några dagar tillträder också en ny president i USA som gjort till en av sina hetaste valfrågor att bygga en mur mot Mexiko. (Även om han nu verkar svänga om vilket land som ska betala för muren.)

Murar har dock inte alltid varit något självklart för att ringa in ett land. Vid andra världskrigets slut var det färre än fem länder i hela världen som hade murar mot omvärlden. Vid tiden för Berlinmurens fall, 1989, var antalet murar 15. Kurvan går skarpt uppåt efter 2000-talets början. I dag har antalet länder som har murar eller stängsel vid sin gräns ökat till 70 stycken.

Skillnaden mot tidigare är att murarna inte längre byggs för att skydda de respektive länderna mot militära angrepp, utan för att skydda de gällande välfärdssystemen i de olika länderna. För att stänga migranter ute.

Men är det särskilt effektivt?

Inte fullt så effektivt som beslutsfattarna beskriver det som, menar Migration Policy Institute. Det beror på att det är svårt, och dyrt, att bygga stängsel längs med hela landsgränser. Och för att få gränshinder att fungera krävs vakter med jämna mellanrum. Det kräver stora resurser, såväl personalmässigt som ekonomiskt.

Under tiden dör människor. Vi har aldrig haft så många människor på flykt som nu. När allt fler nationer bygger in sina gränser tar flyktingar allt större risker för att nå säkerhet och en ny framtid. Människor slutar inte fly bara för att murar byggs, det innebär bara att flykten blir farligare.

Så om nu inte murar är särskilt effektiva, varför bygger då allt fler nationer gränshinder för att skydda sina territorium? Svaret är enligt Migration Policy Institute symbolik. En mur är en mycket tydlig symbol för politisk handling. Politikerna visar sina väljare att de tar människors oro på allvar.

Men inga symboler i världen kommer att stoppa det faktum att människor flyr. Vill vi stoppa flyktingvågen måste vi arbeta på helt andra sätt än att bygga murar. Vi måste arbeta såväl akut som förebyggande. Det handlar om sådant som diplomatisk medling, arbete för ökad jämlikhet och ökad jämställdhet, öppnare samtal om religionens makt över människor och inte minst frågan om klimatet och beredskapen vid väderkatastrofer.

Detta är frågor som bör vara allra högst upp på agendan under säkerhetskonferenser som Folk- och försvar i Sälen. Frågor vi måste börja ta på allvar.

Annons