Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste investera i de arbetslösa ungdomarna

Vi lägger förslag för att ta Sverige ur jobbkrisen, men också för att rusta Sverige långsiktigt starkare, skriver Raimo Pärssinen (S), Sinikka Bohlin (S), Per Svedberg (S), Åsa Linde- stam (S) och Roland Bäckman (S).

Annons

Arbetslösheten stiger mer i Sverige än i EU. I Gävleborg är mer än 15 000 arbetslösa. Det är mer än 6 000 fler än förra året. Tillväxten sjunker snabbare i Sverige än i EU. De offentliga finanserna har vänts från 70 miljarder i överskott till 100 miljarder i underskott sedan regeringsskiftet. Sverige halkar efter.

Arbetslösheten och de offentliga finanserna är regeringen Reinfeldts stora misslyckande och framtidens stora utmaning. De sociala klyftorna klyver Sverige och gör framgång till något svårt och till för några få – i stället för något spännande och en utmaning för alla. Vi lägger därför förslag för att ta Sverige ur jobbkrisen, men också för att rusta Sverige långsiktigt starkare. Det tjugoförsta århundradets utmaningar måste mötas med investeringar i framtidens jobb. Därför vill vi möta den hotande arbetslösheten med investeringar i framtidens jobb och utbildningsplatser. Klarar vi jobbkrisen klarar vi den offentliga ekonomin.

Arbetslösheten för ungdomar i Gävleborg har ökat till över 4 400 från förra årets 2 100. Det är mer än en fördubbling. Vi måste därför investera i de arbetslösa ungdomarna. En Jobbstart för unga innebär insatser från dag ett. Det behövs för att rusta de unga inför framtidens arbetsmarknad. Regeringens passiva förvar av unga måste upphöra. Vi vill även komplettera med ett ungdomslyft med 10 000 platser på komvux och folkhögskolor och även investera i kvaliteten i högskolan och KY.

Totalt sett vill vi investera i 100 000 nya jobb och utbildningsplatser varav 50 000 är utbildningsplatser. Det är mer än 1 400 fler platser i utbildning i Gävleborg än regeringens förslag. Något som är riktat till alla och inte bara ungdomarna. Jobbkrisen övergår nu även i en kris vad gäller välfärdens kvalitet. Därför vill vi ge långsiktiga besked om resurser till kommuner och landsting, genom höjda statsbidrag och sysselsättningsstöd. Regeringen ger bara tillfälliga besked. Något som inte hindrar kvalitetskrisen i välfärden.

riksdagsledamot

riksdagsledamot

riksdagsledamot

riksdagsledamot

riksdagsledamot

Mer läsning

Annons