Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste minska beroendet av kärnkraft

Annons


Dramatiken i Japan är en påminnelse om riskerna med kärnkraften. Skulle det värsta hända kan det få svåröverskådliga följder för lång tid framöver.

Centerpartiets skeptiska inställning till kärnkraften är väl känd. Det är främst säkerhetsfrågan som oroar oss. Därför driver vi på för att Sverige ska minska beroendet av kärnkraft. Det är nu också inriktningen för alliansens gemensamma energipolitik.
Energipolitiken innebär att man kan ansöka om att byta ut en gammal reaktor mot en ny. Byta ut, inte ”bygga ut”, som hela tiden sägs. Idag finns ingen ansökan att ersätta en gammal reaktor med en ny. Intresset att lämna in sådana ansökningar är sannolikt mycket liten i nuläget.

För att minska vårt beroende av kärnkraft och för att öka tryggheten i vår elförsörjning genomför vi offensiva satsningar på att bygga ut den förnybara energin. Därmed får vi ett tredje ben i vår elförsörjning. I dag växer den förnybara energin mer än någonsin. Bioenergin har passerat oljan som Sveriges största och viktigaste energikälla och de senaste 12 månaderna har vindkraften producerat 4,05 TWh vilket motsvarar årsproduktionen från en mindre kärnkraftsreaktor.

I energiöverenskommelsen slås fast att kärnkraften inte kan räkna med något statligt stöd, att kraftbolagen måste ta ett ökat kostnadsansvar för säkerheten och att säkerhetskraven stärks. Hittills har det aldrig byggts några kärnkraftverk utan statliga subventioner. Kärnkraften står inte inför någon ny, stor era i Sverige. Tvärtom. Kärnkraften är så som det slås fast i alliansregeringens energiproposition en parentes i Sveriges energihistoria.

Alliansens energiöverenskommelse är en trygg grund att stå på också efter det som hänt i Japan. Vi förenar de krav på miljö, klimat, säkerhet och trygghet som medborgarna har rätt att ställa.


Veronica Wernersson, Sandviken

Marit Rempling, Ockelbo

Hans Larsson, Hofors för Centerpartiet


Mer läsning

Annons