Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi måste tala om det som är bra”

Gävles högsta politiker har fått nog av gnäll.

Carina Blank uppmanar Gävles företrädare att tala väl om staden, kommunens anställda och näringslivet. Och hon vänder sig speciellt till riksdagsledamoten Lars Beckman.

Annons

Med ett debattinlägg i Arbetarbladet tog Carina Blank, kommunstyrelsens ordförande i Gävle, på fredagen till orda i diskussionen om Gävles rykte.

– Vi träffade nyligen 150 företagare i Stadshuset. Det de säger är att vi måste börja skryta, vara stolta och lyfta fram det som är bra. Det är även en synpunkt jag möter när jag träffar medborgare. Även om de har synpunkter och klagomål så säger de också att vi måste tala om det som är bra. Men vissa företrädare lägger om och om igen fokus bara på det som är dåligt, säger Carina Blank.

Det ligger väl i oppositionens natur att kritisera det sittande politiska styret?

– Jo, om man kritiserar fattade beslut som faktiskt är kommunala, men man ska komma ihåg att om man bara repeterar de dåliga sakerna så har det effekt på hur kommunen uppfattas. Som riksdagsledamot för vårt län och företrädare i fullmäktige har man också ett ansvar för att förbättra saker.

Och det ansvaret upplever inte du att Lars Beckman tar?

– Inte när det gäller marknadsföring. I fullmäktige tar vi ofta beslut som moderaterna ställer sig bakom.

Måste man inte våga se problemen för att kunna göra något åt dem?

– Jo. Det finns ingen orsak att sopa problem under mattan. Tvärtom, problem ska man lösa, men goda och bra saker behöver man upprepa för att komma ihåg dem.

– När Demoskop gjorde sin undersökning bland företroendevalda (som Arbetarbladet skrev om förra veckan) såg vi att när det gäller arbetslösheten har vi en svart syn, och det beror på att vi har ett dåligt läge på arbetsmarknaden för vissa grupper i Gävle och att arbetslösheten är stor. Men man ser ändå positivt på att man har stora karriärmöjligheter här och då behöver det lyftas i samma andetag.

Tycker du att det pågår en svartmålning av Gävle?

– Nej, jag tänker att man har lite dåligt självförtroende för att det pågår en omvandling och förändring av industrin och näringslivet – och det är inte bara här utan i hela Europa – och att det uppstår stor osäkerhet för dem som är drabbade.

I rutan nedan har Carina Blank fått lyfta fram fem bra saker med Gävle.

Vad är mindre bra i Gävle?

– Arbetslösheten är ett jätteproblem. Men det är inte kommunen utan staten som styr arbetsmarknadspolitiken och vi har inte tillräckligt med resurser för att själv jobba med insatser.