Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi motsätter oss inte en fusion"

Skånemejerier är i n t e emot en fusion mellan våra konkurrenter Arla och Milko. Våra synpunkter kring fusionen, som vi delgett Konkurrensverket, är självklart heller inte för att vi vill "djävlas" med Milkos bönder, skriver ordföranden Anders Olsson.

Annons

Tvärtom känner vi mycket starkt för de mjölkbönder som kan drabbas vid en eventuell konkurs. Just därför är vi också i allra högsta grad för att Konkurrensverket som myndighet följer det uppdrag det har av regeringen, det vill säga övervaka konkurrensfrågor. Även när det gäller mjölkproduktion, som mår bra av konkurrens även den.

Just därför är det av yttersta vikt att Konkurrensverket noggrant undersöker vilka konsekvenser det innebär när Arla ökar sin marknadsandel från 60 till över 70 procent och blir än mer dominerande.

Att släppa igenom fusionen utan vidare granskning eller krav, som LRF:s Ulrica Isacson och Jan Thorén föreslår, vore därför i allra högsta grad olyckligt och skulle förebåda ett förestående Arlamonopol. För när konkurrensen kring mjölkråvaran minskar, försämras även möjligheterna för landets mjölkbönder att kunna leva på sin verksamhet.

En ökad dominans av Arla gynnar därför varken mjölkbönderna, konsumenterna eller företagets alltför få konkurrenter.

Anders Olsson
ordförande Skånemejerier

Mer läsning

Annons