Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi säger nej till att göra Gävle till en fristadskommun

En motion av Miljöpartiet ”Gör Gävle till fristadskommun” var uppe till slutligt beslut i Gävle Kommunfullmäktige måndag 24 februari .

Annons

Miljöpartiet vill att Gävle kommun inrättar en fristadsplats för en bildkonstnär.  Det finns i Sverige redan i dag åtta kommuner och regioner som fungerar som fristäder för författare. Där erbjuds författare som är hotade eller förföljda i sina hemländer en fristad under två år, förutsatt att Migrationsverket beviljat ett sådant uppehållstillstånd. Under de två åren lovar kommunen eller regionen att stå för uppehälle och bostad.

Kommunens kostnad kommer att bli 300 000 kronor per år i detta innefattas alla kostnader för uppehälle och bostad samt medlemsavgift/årsavgift till organisationen ICORN ca 20 000 kronor och resa till årsmötet i London för två personer en gång per år. Till detta skall en tjänst på 25% tillsättas som skall handleda denna bildkonstnär.

Utav dessa 300 000 kronor lär det inte bli mycket kvar att leva på om dessutom denna bildkonstnär har en familj att försörja när ovanstående kostnader är avräknade.

För att dessa 300 000 kronor skall vara skattefria får inga andra bidrag eller medel erhållas av bildkonstnären för då måste hela beloppet tas upp till beskattning enligt Skatteverket.

Det råder stor bostadsbrist i Gävle, hur går det till att få förtur i bostadskön?

Efter 2 år när stipendiet har gått ut är det fritt för bildkonstnären att söka förlängt uppehållstillstånd om bildkonstnären kan påvisa att han/hon har en fast inkomst, vem betalar, Kultur & Fritid?

Hur påverkar detta våra lokala konstnärer som har en tuff vardag och inte samma förutsättningar och möjligheter. Gävle är idag en stark kulturstad med ett rikt utbud som är större än de flesta mellanstora städer, tack vare bl.a GDJ Fonden stora insatser i den lokala miljön till gagn för Gävleborna och våra konstnärer.

Vad innefattas i det kommunala uppdraget? Vad skall en kommun jobba med? Är det möjligtvis t.ex vård, skola och omsorg? Det är lätt att sväva ut så länge man gör av med andras pengar på egna intressen som endast berör 0,1% av Gävleborna. Skall vi i Gävle Kommun ha hela världen som vårt ansvarsområde, är inte detta en fråga och kostnader för Regering och Kultur Departement?

Vi anser att Gävle kommun skall vårda skattebetalarnas pengar och vi har just höjt kommunalskatten med 75 öre och då är det av yttersta vikt att förvalta dem rätt och att satsa på kärnverksamheten.

 

Birgittha Bjerkén (M)

Niclas Bornegrim (M)

Inger Källgren Sawela (M)