Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satsar på arbetslinjen före bidragslinjen

Replik på Elin Lundgren (S) och Linnéa Wickman SSU

Annons

För Moderaterna och Alliansen är Arbetslinjen den absolut främsta prioriteringen. Det råder ekonomisk kris i vår omvärld och detta kommer att påverka den svenska ekonomin. Sverige kan, som ett av få länder, fortsätta med aktiva insatser på arbetsmarknaden och fortsätta satsa på våra unga.
I september i år var 4 652 000 personer i ålder 15-74 år sysselsatta. Det är 89 000 fler jämfört med september förra året. Vår politik fungerar. Finans- och skuldkrisen till trots, sysselsättningen har ökat i landet. Män och kvinnor, mammor och pappor, har dessutom fått mer pengar i plånboken tack vare jobbskatteavdraget. Bara i Gävleborgs län har drygt 4000 arbetstillfällen skapats sen 2006. Vår politik gör skillnad.
Vi kommer att fortsätta satsa på grupper i samhället som står långt ifrån arbetsmarknaden. Sänkningarna av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna är två exempel på hur trösklarna sänkts. En hamburgerkedja har meddelat att de räknar med att anställa 250 personer tack vare reformen. En av tre i restaurangbranschen är ung, så reformerna når många. Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för dem som har det svårast att få jobb. En sänkt restaurangmoms minskar också företagens administrativa kostnader med drygt 200 miljoner per år, enligt Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare
När det väl kommer till kritan är det bara Alliansen som levererar skarpa och fullt ut finansierade förslag. Alliansen har visat att vi tar ansvar för våra unga. Men det finns mer att göra. Vi kommer att fortsätta med konkreta insatser för att få fler i arbete. Det ska löna sig att arbeta.
Håkan Juholt väljer även fortsättningsvis bidragslinjen framför arbetslinjen. Höjda skatter på arbete ska användas till stora satsningar på utbyggda bidragssystem. Hur kan detta vara att ta ansvar? Den socialdemokratiska matematiken är svår att få ihop och riskerar att förpassa tusentals ungdomar till arbetslöshet.
Vi i Moderaterna tror på människan och tar ansvar för Sverige.

Anna Kinberg Batra (M)
riksdagsledamot, Stockholms län
ordförande i riksdagens finansutskott
Margareta B Kjellin
riksdagsledamot, Gävleborgs län

Mer läsning

Annons