Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sätter alltid jobben först

Nu behövs en ny färdriktning med investeringar i jobb och nya möjligheter, skriver Sven-Erik Österberg (S) och Raimo Pärssinen (S).

Annons

Efter tre år med en borgerlig regering och ett år till valet halkar Sverige efter. I Gävleborg är läget på arbetsmarknaden fortsatt kärvt, speciellt för dem som ännu inte hunnit ta steget ut i arbetslivet. De arbetslösa ungdomarna är här 1 000 fler än för ett år sedan. Nu behövs en ny färdriktning med investeringar i jobb och nya möjligheter. Inför den socialdemokratiska JOBB-kongressen vill vi samtala om de idéer som kan hjälpa till att lyfta arbetsmarknaden. I dag träffas vi i Gävle.

På en arbetsmarknad i snabb omvandling tvingas allt fler uppleva perioder av arbetslöshet. Även tiden mellan två jobb måste vara en tid av lärande och utveckling.

Vi vill öppna fler möjligheter för alla att öka sina möjligheter med utbildning – både som anställd, företagare eller under perioder då man står mellan två jobb.

Förutom en fungerande omställningsförsäkring vill vi under de närmaste åren prioritera:

– som omfattar alla löntagare och bygger på arbetslinjen. Den ska göra det möjligt för människor att utveckla sitt kunnande – antingen för att långsiktigt klara att behålla sitt jobb och yrke, eller för att kunna byta arbetsuppgifter, bransch och yrke.

– som är till för alla, inte bara vid arbetslöshet utan också när man vill byta från ett jobb till ett annat eller hitta bra utbildning.

. Nu måste ett system för nationell validering av utbildningar och yrkeskunskaper bli verklighet!

Arbetsmarknadsutbildning, vuxenutbildning och yrkeshögskola kan göras mer effektiva genom validering.

Detta är särskilt viktigt för dem som lärt sig mycket i arbetet eller har utländskutbildning.

Den som är sjuk men som kan och vill jobba utifrån sina förutsättningar ska kunna göra det med rätt stöd.

Delar av försäkringskassan och arbetsförmedlingen slås därför ihop till en ny organisation, Kraftsam som också tillförs nya resurser. Målet ska alltid vara återgång i arbete. Det kräver en utvidgad arbetsmarknad för dem med stora svårigheter att få jobb.

Mer läsning

Annons