Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sätter jobben i Sandviken först

Sätter vi jobben först klarar vi ekonomin. Är inte det bättre än att sänka skatten på lånade pengar? skriver Raimo Pärssinen (S) och Peter Kärnström (S).

Annons

Sverige halkar efter. Före valet var tillväxten i Sverige högre än EU-snittet. Nu är den lägre. Före krisen var Sveriges arbetslöshet lägre än EU-snittet. Nu är den högre. Samtidigt har de offentliga finanserna försvagats snabbare i Sverige än i omvärlden. Regeringens politik har inte gett några nya jobb; däremot har den försvagat de offentliga finanserna. Budgetunderskottet drivs upp till 100 miljarder kronor nästa år.

I Sandviken måste den ökade arbetslösheten mötas genom investeringar i framtidens jobb. Det kräver utbildning, minskade klyftor och utvecklad välfärd. Med Socialdemokraternas förslag kan det skapa mer än 100 000 jobb och utbildningsplatser i landet. I Sandviken skulle det kunna innebära 398 jobb och utbildningsplatser.

Regeringens besparingar på utbildningsområdet har gjort det svårare för företag att hitta kvalificerad arbetskraft och för arbetslösa att skaffa sig nödvändig kompetens för att få jobb.

Vi vill bland annat investera i 52 000 utbildningsplatser i ett brett Kunskapslyft. En av utbildningssatsningarna är ”Jobbstart för unga” med insatser från första dagen av arbetslöshet samt ett ”Ungdomslyft” med 10 000 nya platser på komvux och folkhögskolor.

För Sandviken skulle satsningen kunna innebära omkring 100 nya utbildningsplatser. Det skulle även innebära runt: 50 platser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, 12 platser i kvalificerad yrkesutbildning, 12 lärlingsplatser och 20 kompetensstöd för yrkesverksamma.

Det Sverige också behöver är långsiktiga investeringar i kommuner och landsting vilket skapar jobb och välfärd. Nu behövs mer personal inom skola, vård och omsorg.

Vi vill investera i välfärden!

Sätter vi jobben först klarar vi ekonomin. Är inte det bättre än att sänka skatten på lånade pengar?

Raimo Pärssinen (S)

riksdagsledamot

Peter Kärnström (S)

kommunalråd i Sandviken

Mer läsning

Annons