Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi ser inget skäl att göra en Lex Maria”

En röntgenundersökning kan kosta vårdcentralen åtskilliga tusenlappar. Men Carema sjukvårds medicinske direktör Jörgen Månsson försäkrar att kostnaden inte påverkar när läkare väljer röntgen eller inte.

Annons

– Först och främst ber jag å få beklaga för de enskilda patienterna att de inte har fått rätt diagnos så forts om möjligt, säger han.

Han kan inte kommentera enskilda fall, men konstaterar att undersökningen måste vara medicinskt motiverad.

Enligt Jörgen Månsson har ungefär hälften av alla patienter besvär med musklerna.

– Om vi skulle skicka alla som har önskan om magnetröntgen vid första tillfället inser du själv att samhällets ekonomi räcker definitivt inte till för det.

Man försöker först sortera bort de vanligaste symptomen av muskelskador genom att ordinera värktabletter och eventuellt sjukgymnastik, för att sedan efter ett par återbesök eventuellt gå vidare med någon annan undersökning.

– Om man kan spara pengar på röntgenundersökningar? Självklart kan man göra det, men då biter man sig i svansen för då får man inte patienten utredd, säger han.

Carema sjukvård utreder själva fallet med Lillemor Hedlund. Om de finner att de har gjort fel och patienten lidit skada ska en anmälan enligt Lex Maria göras.

– I den genomläsning vi gjorde såg vi inget skäl att göra en Lex M aria, säger Jörgen Månsson.

Mer läsning

Annons