Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi sitter klistrade trots stjärnfallet

Så har "Idol"-yran lagt sig.
Vi har hejat på "vår" Alice och hängt framför tv:n på fredagarna på ett sätt som vi inte gjort förr, jag vet inte hur många som konstaterat det under hösten.

Egentligen är "Idol" inget man kollar på normalt, men nu så. För egentligen är ju "Idol" ett rätt trist program, men nu så.

Men det är över nu.

Och Melodifestivalen tar vid.

Nej nu hittar hon på tänker ni. Det är ju inte förrän i februari eller nåt.

Men SVT har kämpat på i skuggan av "Idol" och gjort sitt bästa för att få maximal uppmärksamhet när de pö om pö presenterat de deltagande artisterna i tävlingen. Några i veckan har det blivit den senaste tiden och ingen människa kan hålla reda på om de är färdiga med det nu eller om det kommer att dyka upp ytterligare nån.

De behöver ju ta nya tag. Efter Charlotte Perellis misslyckande i Belgrad i våras och The Arks året dessförinnan så deklarerade mr Melodifestival Christer Björkman att nya vindar skulle blåsa. För första gången skulle de inskickade bidragen förses med namnet på artisten som sjöng, till exempel, så att juryn inte riskerade att slarva bort nån stjärnartist som sjöng på nån av demosarna.

Musiken skulle breddas, var det sagt. De renodlade schlagerlåtarna skulle få lämna plats åt pop och rock. Och så mer fokus på artisterna.

Men artisterna har tackat nej, enligt en rundringning som nyhetsbyrån TT Spektra har gjort. Markus Krunegård tackar nej i år precis som han gjorde förra året, Veronica Maggio säger bestämt att hon inte är nåt fan av Melodifestivalen. Marit Bergman vill inte, inte heller Per Gessle. Till och med schlagerveteraner som Lena Philipsson, Sanna Nielsen och Jill Johnson säger tack men nej tack.

"Stjärnfall" kallar TT Spektra det så vackert.

Melodifestivalen blir inte vad den varit, alltså. Eller, mer korrekt, den blir vad den har varit och det var alls inte meningen.

Kanske var det feltänk från SVT:s håll redan från början. Kanske ska Melodifestivalen vara en tävling för melodier snarare än en kavalkad av landets artistelit som medverkar för att lansera kommande skivor. Kanske ska Meloduifestivalen snällt bli vid sin läst liksom.

Och så ger man plats för andra typer av musikprogram i tablåerna istället. Som "Popcirkus" med Kristian Luuk och Per Sinding-Larsen som man kunde läsa om här på På Gång i går. 90 minuter musik helt befriat från telefonröstningar och tävlingar av olika slag. Som "Made in Sweden" där den populära "Idol"-juryn – Laila Bagge, Aders baggeoch Andreas Carlsson – ska ta sig an två unga talanger och drilla dem till att bli popstjärnor: "I fyra program får tittarna se musiken växa fram, uppleva artisternas strider om låtval och hur de slipas med koreografi och scennärvaro inför lanseringen", skriver TV4 i ett pressmeddelande och lovar att snart avslöja vilka de två talangerna är.

Alice från Hedesunda kanske?

Då bara måste vi ju kolla. Igen.

Eller om hon kanske skulle komma med i Melodifestivalen på nåt vis? Då skiter ju gästrikarna i om det är stjärnfall eller inte. Då sitter vi klistrade.

 

bra just nu:

Teo Bolero, lokalt enmansmusikprojekt långt ifrån såväl "Idol" som Melodifestivalen. Och grymt bra.

Snart jullov.