Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ställer upp bakom Batti!

Annons

Styrelsen för Sandvikens socialdemokrater har nu träffats och pratat om och med vår partikamrat Battal Batti om vad som hänt de senaste veckorna.

Vi känner Battal som en snäll, ödmjuk och demokratisk partiaktivist och hela styrelsen känner fortsatt förtroende för honom.

Vi har under den tid som Battal var anhållen, häktad och misstänkt inte kunnat tro att han skulle kunna stå bakom våldshandlingar.

Däremot förvånar det oss inte att Battal är en betydelsefull man bland sina landsmän men för oss är det bara någonting positivt. Vi vet att han blir tillfrågad om att lösa problem och konflikter och att han försöker göra det på sitt diplomatiska sätt. Sett i våra ögon är det något som är bra, inte negativt.

Om en svensk person är betydelsefull i en krets av människor benämns det som att den är en problemlösare, diplomat och en sammanhållande kraft, inte en ”klanhövding” som enväldigt styr släkten.

Det som bekymrar oss mest är att vi fått ännu mer klarhet i att en invandrare lättare misstänks för något och dessutom lättare döms i mångas ögon innan rättsväsendet kommit till sitt beslut. Vi har nu sett många tokerier på främlingsfientliga hemsidor men tyvärr också förstått att alltför många i allmänheten har en tendens att snabbare uttrycka misstro mot en invandrare utan att sätta sig in i vem personen är och hur han/hon fungerar i vårt samhälle.

Det oroar oss allvarligt att många svenskar tror att alla invandrare från vissa kulturer per automatik är odemokratiska, patriarkala, våldsbenägna och inte bryr sig om lagar.

Hur saker och ting skildras i text har också betydelse. Om det som skett hade rört en konflikt mellan svenska familjer så hade det knappast uttryckts i artiklar som ”släktfejd”.

Att man sedan citerar en åklagare som säger att någon i familjen styr alla andra och att man i just den kulturen väljer våld som slutlig lösning på en konflikt ska kanske inte undvikas men när det gäller invandrare blir det tyvärr en sanning i mångas ögon.

Vi är rädda för att det som hänt ska späda på främlingsfientligheten och det är kanske det största problemet. Att Battal dessutom faktiskt blir märkt för livet är förstås också mycket hårt men han har mer erfarenhet av att vara utsatt än någon av oss. I sin politiska kamp har han utsatt för ren fysisk tortyr och klarat det. I det demokratiska Sverige känns det som hänt delvis värre men vi räknar med att vår kamrat klarar även det.

Tyvärr måste jag dessutom uttrycka min personliga besvikelse på Arbetarbladets chefredaktör som jag annars läser med glädje. Lördagen 28 juni skriver Kennet Lutti insinuerande att Battal sagt om åklagaren ”att åtgärder ska vidtas, oklart vilka” och att han är ”en man med två ansikten”. Dessutom han är ”ett politiskt alibi för det ledande partiet som är noga med att göra sig till en röst för alla”.

Som politiskt parti försöker vi ta tillvara alla medlemmar och få en bra mix av personer som företräder innevånarnas och medlemmarnas sammansättning. Förmodligen är då alla i vår styrelse ”ett politiskt alibi” för någonting enligt Kennets synsätt.

Synd att en ledarartikel ska späda på främlingsfientligheten och faktiskt högst oväntat att det kom från Luttis penna!

 

ordförande, s

Mer läsning

Annons