Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ställer upp för Juholt

Annons

Till Partidistriktets ordförande tillika ordförande i Försvarsutskottet.

Under de senaste dagarna har man från olika håll försökt svärta ner Håkan Juholt genom att tillvita honom att svika Sveriges FN- åtaganden i Libyen. I ett av SVT:s nyhetsprogram överskred reportern all anständighet genom att gång på gång hävda detta. Hon sekunderades av Vidar Andersson vilket kan ses mot bakgrund av hans försvar för debattartiklar skrivna av Svenskt Näringsliv med motiveringen: ”det är ju så det går till”. Jan Eliassons argument för Sveriges fortsatta engagemang var ”Nato i praktiken ställt upp för vårt försvar i så många år att det är dags för oss att betala tillbaka”.


Nu anklagades Juholt för sina uttalanden om att Sverige står fast vid sina åtaganden beträffande insatserna i Libyen. Det som gäller ska gälla. När därför högeralliansen med stöd av vissa socialdemokrater försöker få detta till ett svek finns det anledning för oss socialdemokrater att ställa upp för Håkan Juholt och dennes linje. Vi står fast vid de åtaganden vi gjort. Det är gammal god s-politik.


Det kan också vara värt att notera att Norge meddelat att dom kommer att dra tillbaka sitt flyg från Libyen med exakt samma ordval som Håkan Juholt, nämligen att det är dags för andra att ta över. Då är det väl att märka att Norge är medlemmar i Nato.


Vi vill med detta brev framföra att socialdemokraterna i Dalarna bör markera vårt stöd till Håkan Juholt och skarpt tillbakavisa de borgerligas krav på fortsatt engagemang och närmare knytning till NATO. Dessutom tar vi bestämt avstånd från den typ av splittringspropaganda som nu sker inom vårt eget parti.

Birger Sjungargård
AnnBritt Grünewald

Socialdemokratiska debattörer.

Mer läsning

Annons