Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi står upp för yttrandefrihet

Denna text skrivs dagen efter det brutala. Det brutala dådet i Paris mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Det brutala dådet mot mänskligheten. Det brutala dådet mot yttrandefriheten och det fria ordet.

Annons

Det är dagen då det är vackert att se att världen, mitt i allt det brutala och förtvivlade, nu sluter upp i sympati för Charlie Hebdo, för dess medarbetare, för deras anhöriga och för det fria ordet.

Arbetarbladets redaktion fick en blombukett under torsdagen. Den var en vacker gest som värmde oss. Blomman kom från frilansjournalisten Erik Süss, som tidigare varit en flitig skribent på Arbetarbladet men numera skriver för Gefle Dagblad. Süss gick under torsdagen runt med blommor till alla redaktioner till Gävle.

”Varje tidningsredaktion behöver en bukett idag. Media får aldrig låta sig tystas”, skrev Süss i ett Facebookmeddelande till mig när jag tackade för buketten och den fina gesten.

Brutala attentat likt det mot Charlie Hebdo i Paris skapar skräck. Precis som Süss skriver får aldrig media låta sig tystas, trots skräcken. Det har aldrig varit viktigare än en dag som denna att stå upp för yttrandefriheten och det fria ordet. Sverige har en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet. Den ska vi vara stolta om och värna om, men det är ett faktum att våldet och hotet mot medierna ökar även i Sverige.

Under torsdagen publicerade Expressen en förstasida som blev klassisk redan när tidningen lämnade tryckeriet. Den är helt tecknad och visar den sista teckning som Charlie Hebdo publicerade innan attentatet. Samma bild publicerades för övrigt i ett blogginlägg som jag skrev i onsdags. Arbetarbladet publicerade i onsdags även ytterligare en bild från Charlie Hebdo i en artikel skriven av Kristian Ekenberg på Arbetarbladets kulturredaktion.

”Det är farligt att vara journalist och det blir farligare också här hemma. Undersökningar som bland annat Utgivarna och Svenska journalistförbundet gjort visar att hot och våld mot medierna ökar, och under 2013 hölls tre rättegångar för hot eller våld bara mot Expressen-medarbetare”, skev chefredaktören Thomas Mattsson i ett blogginlägg på torsdagen där han berättade om Expressens förstasida och även de andra bilder från Charlie Hebdo som Expressen publicerade.

Som ett direkt svar på det brutala terrordådet i Paris gick Reportrar utan gränser i går ut med en internationell vädjan till medieutgivare om att med start denna torsdag börja publicera Charlie Hebdos teckningar.

”Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom. Som talesmän för alla dem som fallit i försvaret av grundläggande rättigheter måste vi fortsätta Charlie Hebdos kamp för fri information”, skriver Reportrar utan gränser i sin vädjan.

Arbetarbladet står upp för yttrandefriheten och för det fria ordet. Under torsdagen publicerade vi fler teckningar från Charlie Hebdo på arbetarbladet.se. På fredagen gör vi det i tidningen. Vi gör detta som en hyllning till yttrandefriheten och för att påminna om vikten av den. Många av Charlie Hedbos teckningar är på gränsen, men även det som är på gränsen och som inte anses som politiskt korrekt skyddas av yttrandefriheten. Det är det som är yttrandefrihetens styrka och också styrkan i en demokrati.

Terrordådet i Paris chockerar oss alla.

Under de senaste dygnen har vi sett många bevis på hur världen nu står upp för yttrandefriheten och det fria ordet.

Det är vackert att se.

Trots det onda och brutala.

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström blogg: …

Läs hela blogginlägget här >>>

Annons