Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi stimulerar ekonomin

Anders W Jonsson, C, besvarar Poul-Erik Jensens debattinlägg från 1 juli.

Annons

Jag instämmer till fullo i att det behövs en seriös diskussion kring sjukskrivningar och förtidspensionering. Regeringen kommer att tillsätta en parlamentarisk utredning, alla partier företrädda, där ambitionen är att hitta en långsiktig överenskommelse om hur sjukförsäkringen ska se ut.

Påståendet om de, i förhållande till andra jämförbara länder, mycket långa sjukskrivningarna baseras på siffror från OECD. OECD brukar inte komma med det du kallar vilse-ledande information.

Under det Socialdemokratiska regelverket var den som förtidspensionerats förbjuden att ens försöka arbeta. Då rök förtidspensionen.

Det gjorde att svartarbete var det som återstod för den som ville dryga ut förtidspensionen. Ertappades den förtidspensionerade med att vara för aktiv i föreningslivet eller med att ha börjat studera rök också förtidspensionen.

560 miljoner finns avsatta för rehabilitering. Du säger att ingen får del av rehabiliteringen. Märkligt kan jag tycka. Landstingen påstår att de kommer att använda hela anslaget. Pengar betalas endast ut för igångsatta rehabiliteringar.

Därtill kommer en lika stor satsning på att förstärka företagshälsovården. Kom inte och säg att ingenting görs. Då lurar du dina medlemmar.

Slutligen ställer du två frågor till mig. Den första är varför det är nästan 200 000 fler i utanförskap nu jämfört med 2006. Då undrar jag var du har varit senaste året.

Den andra frågan är varför budgetunderskottet för 2009 blir 200 miljarder kronor. Det beror på att i lågkonjunktur sjunker skatteintäkterna för den offentliga sektorn samtidigt som kostnaderna för arbetslöshet och socialbidrag snabbt ökar.

Mer läsning

Annons