Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar myggplågan på allvar

Sommaren i Sverige förknippas av de allra flesta med sol och semester. Hur det har varit med solen den här sommaren vet vi, men det är inte bara regn som kan förstöra semesterfirandet. Massförekomsten av stickmyggor vid nedre Dalälvsområdet har gjort förhållandena olidliga för människor och djur som inte längre kan vistas utomhus. Det lokala näringslivet drabbas hårt när exempelvis caféer med utomhusserveringar och lanthandlar gör stora förluster på grund av uteblivna kunder. Den stora förekomsten av mygg drabbar dessutom turist- och lantbruksnäringen hårt. Ett drabbat område är Österfärnebo i Gävleborgs län.

Nyligen hölls ett seminarium i Riksdagen för att diskutera problemet. Bedrövade boende i de myggangripna områdena i landet delade med sig av historier om hur myggen förstört somrar, husförsäljningar, renoveringsarbeten och lett till allergiska reaktioner hos barn och husdjur. En lokal butiksägare berättade att hans mataffär är nedläggningshotad, eftersom lönsamheten minskar med 20 – 30 procent de dagar människor inte kan vistas utomhus på grund av myggen.

Stickmyggor kan flyga upp till 15 kilometer, och allt fler områden riskerar att drabbas de kommande åren. Detta är en ohållbar situation som regeringen måste fortsätta att arbeta med på både kort och lång sikt. Ett av de mest effektiva och samtidigt skonsammaste sätten att bekämpa stora mängder mygg på är bakterien Bacillus thuringiensis israelensis (BTI), som dödar myggen redan på larvstadiet. Alliansregeringen har därför gett tillstånd för biologisk bekämpning av mygglarver med preparatet Vectobac G som innehåller BTI. I flera fall har det dock dragit ut på tiden innan Kemikalieinspektionen och Länsstyrelserna gett klartecken för användning av preparatet. Det har gjort att man missat chansen att bekämpa under kläckningssäsongen, vilket gör insatsen verkningslös.

Osäkerheten bland invånarna är stor inför nästa myggsäsong. Det är oklart om det kommer att ges dispens för bekämpning av mygglarverna och om det kommer att finnas tillräckligt med anslag. Dessutom regleras en del av vattenflödet i Dalälven av vattenkraftverk, vilket bidrar till kraftiga översvämningar i våtmarker som gynnar myggpopulationen. Hur översvämningar kan regleras i naturskyddsområden är en fråga som behöver ses över.

Moderaterna tar allvarligt på den oro som många människor känner. Oavsett om finansiering och ansvar för olika åtgärder sker offentligt eller privat, kommunalt, regionalt eller statligt så är vi övertygade om att det går att sköta bättre än hittills. För att vi ska kunna komma tillrätta med problemet föreslår vi regeringen att se över administrationen och tillståndshanteringen av stickmyggorna, precis som man gjort i andra miljöärenden.

Tomas Tobé
Margareta B Kjellin
Lars Beckman

Samtliga moderata riksdagsledamöter för Gävleborgs län

Ulf Berg
Ann-Britt Åsebol
Carl-Oskar Bohlin

Moderata riksdagsledamöter för Dalarnas län

Ulrika Karlsson
Per Bill
Jessika Vilhelmsson
Gunnar Hedberg

Moderata riksdagsledamöter för Uppsala län

Staffan Anger
Moderat riksdagsledamot för Västmanlands län