Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tryggar idrottens finansiering EU-valet?

Hans Backman (FP) tycker liksom regeringen att statens stöd till idrotten ska ges som ett stabilt och förutsägbart statsanslag.

Annons

Idrotten är vår största folkrörelse. Den engagerar, entusiasmerar, fostrar och får människor att växa. Över 20 000 föreningar är anslutna till Riksidrottsförbundet. Tillsammans samlar de mer än 3,5 miljoner medlemmar och 600 000 ledare. Inom idrottsrörelsen finns ett starkt engagemang som Folkpartiet vill tillvarata och stötta.

Det är därför mycket bra att regeringen nu presenterat en stark och bra idrottsproposition. Ett viktigt inslag i propositionen är att den framtida statliga finansieringen av idrotten tryggas genom att regeringen föreslår att statens stöd till idrotten i framtiden ska ges som ett stabilt och förutsägbart statsanslag. Folkpartiet har länge arbetat för att statens finansiering av idrottsrörelsen ska göras mer förutsägbar. Så kommer nu att bli fallet.

Det bidrag som utbetalas till det lokala förenings- livets barn- och ungdomsverksamhet baserat på det totala överskottet från AB Svenska Spel har varierat under senare år och varit svårt att förutse. Det har medfört svårigheter för idrottsföreningarna att planera sin barn- och ungdomsverksamhet. Regeringen föreslår därför att statens stöd till det lokala föreningslivets barn- och ungdomsverksamhet i stället ska ingå i stats- anslagen till ungdoms- organisationerna respektive idrotten som årligen föreslås i regeringens budgetproposition. Även det generella spelbidraget till idrottsrörelsen som uppgått till 60 miljoner kronor per år under senare tid samt bidragen till regeringens särskilda satsning Idrottslyftet som uppgått till 500 miljoner kronor per år ska ingå i statsanslaget till idrotten.

Efter dialog med Riks- idrottsförbundet beslutade regeringen i januari i år också om att avsätta medel till en flerårig samlad förbundsöver- gripande och behovsprövad elitsatsning inom svensk idrott.

Elitsatsningen ska bygga vår framtida elit genom att ge de bästa förutsättningar för våra ungdomar att utvecklas till att bli internationellt konkurrenskraftiga inom sina respektive idrotter. Satsningen är viktig eftersom en bra elit med förebilder som till exempel friidrottaren Susanna Kallur och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic ger inspiration till många att börja idrotta. Då kan vi få en bra bredd med nya talanger som kan utvecklas till ny elit.

riksdagsledamot från Gävleborg,

idrottspolitisk talesman

Mer läsning

Annons