Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vägrar att vänja oss!

Annons

Hos den svenska Arbetsförmedlingen förmedlas ett jobb per månad och förmedlare. Man skickar tillbaka tre miljarder av de anslag man fått för att förmedla jobb. Bara vartannat företag som vill nyrekrytera vänder sig till Arbetsförmedlingen. IF Metall har startat en egen arbetsförmedling. För ett år sedan anslog regeringen extra resurser för att Arbetsförmedlingen för att man skulle anställa fler, höja aktivitetsnivån i jobb- och utvecklingsgarantin och förstärka aktiva insatser för långtidsarbetslösa - men det enda man lyckats göra är att anställa mer personal, och då vände man sig ändå till en privat aktör för att lyckas med rekryteringen.

Det är med andra ord inte konstigt att 200 000 unga går arbetslösa idag. När arbetsmarknadsregleringarna utestänger unga, utbildningspolitiken varit dålig i decennier, höga skatter och regelkrångel gör att företag inte vågar anställa och förmedlingen av arbeten inte fungerar är det inte konstigt att situationen blir ohållbar.

Vi i Centerpartiet och Centerpartiets Ungdomsförbund vägrar vänja oss vid den höga ungdomsarbetslösheten. Vi tror inte att något gott kan komma ur att det blir normalt att var fjärde ung människa går arbetslös, som det låter på debatten idag. Vi vill istället att man börjar fokusera på lösningarna, och när det kommer till arbetsförmedlingen finns det andra länder vi kan lära oss av. Australien har revolutionerat arbetsförmedlandet genom att privatiserat sin arbetsförmedling. Resultatet är att man nu har många, mindre arbetsförmedlingar som kan specialisera sig på olika branscher eller den lokala arbetsmarknaden och som får betalt utifrån hur bra de är på att förmedla jobb - och på så sätt har också arbetslösheten sjunkit!

Den svenska Arbetsförmedlingen fungerar inte. Sveriges unga förtjänar något bättre och ansvarig minister, Hillevi Engström, måste genast göra något åt saken. Att lära av den australienska modellen skulle både innebära att man använder statens resurser mer effektivt, eftersom man betalar för förmedlade jobb och inte låtsasåtgärder som datorkörkort och CV-skrivarstuga, och att fler unga får jobb. Engströms passivitet i frågan är provocerande sett till att hur många unga som är arbetslösa och vilka långsiktiga konsekvenser det får för dem som hamnar i utanförskap.

Det är inte acceptabelt att avvakta en reformering av arbetsförmedlingen längre. Lägg ner arbetsförmedlingen och låt privata aktörer förmedla jobb!

Hanna Wagenius,
Förbundsordförande CUF

Rickard Nordin,
Riksdagsledamot (C) och f.d. vice ordförande CUF

Therese Lundblad,
Distriktsordförande CUF Gävleborg

Annons