Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi värnar pensionerna

En av politikens absoluta huvuduppgifter är att se till att vi har ett stabilt pensionssystem som överlever lågkonjunkturer, börsfall och generationsskiften. Vi måste alla veta att det finns pensioner den dag det är dags att lämna arbetslivet bakom sig. Våra äldre ska inte behöva oroa sig för att pengarna tar slut.

Annons

Det svenska pensionssystemet är kopplat till den ekonomiska utvecklingen. Sambandet är egentligen ganska enkelt. Går det bra för Sverige kommer det att gynna pensionärerna, går det dåligt för Sverige så drabbas pensionärerna. I korthet är det så den så kallade följsamhetsindexeringen fungerar. Eftersom vi inte vill att pensionerna ska urholkas så måste därför arbetslinjen stärkas.

Det ska löna sig att arbeta

Jobbskatteavdraget infördes för att göra det mer lönsamt att gå från passiv försörjning till aktivt arbete. Finanspolitiska rådet, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, Konjunkturinstitutet och t o m LO-ekonomerna är alla eniga. Det svenska jobbskatteavdraget sänkte arbetslösheten.

Allianspolitiken som vi företräder bekämpar utanförskapet på arbetsmarknaden med en tydlig arbetslinje. Ett faktum som stämmer ännu mer för alla över 65 år då jobbskatteavdraget är extra förmånligt jobbskatteavdrag för personer som vill och kan jobba vidare efter 65 års ålder.

Alliansen sänker skatten – S gör det inte

Men det ska förstås löna sig även att ha arbetat. I debatten låter det ibland som om socialdemokraterna vill sänka skatten men inte alliansen. Inget kan vara mer felaktigt. De påstår att vi infört en ”straffskatt” på pensionärer. Denna märkliga straffskatt är alltså lägre än den skatt som socialdemokraterna själva införde och lämnade orörd under tolv år. Socialdemokraterna sänkte skatten för löntagarna, de sänkte skatten för miljardärerna (!) men de sänkte inte skatten för pensionärerna.

Vi sänker skatten för pensionärerna med totalt 3,5 miljarder under 2010. Under mandatperioden har därmed en garantipensionär fått skatten sänkt med cirka 4 000 per år. Detta är definitivt ett viktigt steg i rätt riktning. Moderaterna vill förstås gå vidare med skattelättnader för äldre i den takt ekonomin tillåter. Kom ihåg att våra politiska motståndare inte vill det. I så fall hade de väl själva sänkt skatten någon gång?

Valfrihet och kvalitet inom äldrevården

Utöver skattesänkningar gör vi förstås även andra satsningar som hjälper pensionärerna. Höjd kvalitet och valfrihet inom äldrevården är centrala frågor för att våra äldre ska få det bra i framtiden. Regeringen skjuter till extra resurser till Sveriges kommuner för att stärka välfärdssektorn och minska antalet uppsägningar inom äldrevården i spåret av den ekonomiska krisen.

Vår moderatledda regering har visat att den klarar av att sänka arbetslösheten, ha god kontroll på statsfinanserna och sänka pensionärernas skatter. Moderat politik är inte bara vackert prat – vi levererar också.

Ulrika Karlsson (M)
Riksdagsledamot för Uppsala län

Mats G Nilsson (M)
Riksdagsledamot Stockholms stad, talesman i pensionsfrågor

Mer läsning

Annons