Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill bygga färdigt!

Svar på insändaren ”En skamfläck i Bönan” av Börje Wallén (Arbetarbladet 9 januari).

Trots att det bär mig emot måste jag kommentera Börje Walléns insändare för att räta ut vissa frågetecken om vad som händer. Det är säkert fler än Börje som undrar.

För det första vill jag påpeka att det är Robjola fastighetsbolag som äger och exploaterar tomten, inte något byggbolag som felaktigt anges med kommentarer.

Visst brakade vi in på tomten med stora grävmaskiner för att gräva för grundläggningen vilket är en vanlig metod nuförtiden. Däremot att grannar häller sand i hydrauloljan på grävmaskinen för att stoppa grävningen anser jag vara en ovanlig metod, det är faktiskt kriminellt. Visst var det olyckligt det som hände med vattnet men det var bra igen efter en vecka.

Det är riktigt att vi byggt en relaxavdelning med bastu i vårt brygghus (av dig kallat båthus). Det tror jag många skulle ha gjort i vårt ställe då det fanns en byggrätt för en komplementbyggnad på denna plats. Denna relaxavdelning är tänkt som en gemensamhetsanläggning för de bägge bostadshusen på tomten.

När vi förvärvade fastigheten visste vi att ”långhuset” var kulturskyddat i detaljplan och inte fick rivas. Vår avsikt är att detta hus ska bevaras och vi har haft värmen på trots att ingen bor där. Vi såg även att det fanns ytterligare en byggrätt för ett bostadshus samt tre bygg- rätter för komplementbyggnader. Detta var anledningen till att vi betalade så pass mycket för fastigheten.

Att du anser att det skulle vara klarlagt att brygghuset (båthuset) är ett falsarium förstår jag inte. Vi anlitade en arkitekt som i samråd med byggnads- nämnden och Länsmuseet ritade en byggnad som hämtade sin inspiration från ett traditionellt brygghus med uthängande tak över båten. Att det skulle vara klarlagt att vår byggnad är ett falsarium får stå för dig, vi anser inte det. Vi sökte bygglov i laga ordning och fick detta beviljat. Ett bygglov vinner laga kraft efter 30 dagar om ingen ”berörd” granne klagar inom denna period. Här gjorde vi misstaget att börja med arbetena omedelbart eftersom vi trodde bygglovet var klart när vi fick papper på det.

Nu vaknade Bönaborna, inte alla men många, här skulle inte några från stan komma och bygga hus i Bönaviken och förstöra en fin vassrugg. Det påpekades även att sälarnas livsrum och fortplantningsmöjligheter skulle minskas, pilgrimsfalk och havsörn hade även synts över viken (vad det nu skulle ha med vårt bygge att göra). Med hjälp av protestlistor och överklagande har man lyckats bakbinda både oss och kommunen. Vi har med anledning av dessa protester haft byggnadsförbud fram till nu. Detta är anledningen till att tomten ser ut som den gör. Vi har varit bakbundna då vi inte haft något byggnadslov som vi började söka i oktober 2004. Det var först 19 november 2008 som kommunen kunde lämna bygglov efter alla turer med överklaganden från grannar. Vi vet i dag inte om även detta bygglov är överklagat och vi kommer inte att starta med arbetena förrän allt detta är utrett och alla instanser sagt sitt.

Börje, du tycker att kommunen ska agera. Det har de gjort, de har beviljat bygglov i enlighet med gällande detaljplan. Om ni grannar vill att vi ska färdigställa våra arbeten på tomten får ni se till att alla överklaganden tas tillbaka. Det är vår ambition att färdigställa arbetena och jag kan säga att det även finns ett flertal grannar som tycker vi byggt ett vackert hus i Bönaviken och de ser fram emot att vi ska kunna färdigställa resterande byggnationer och tomten.

Avslutningsvis så skulle vi vilja påpeka att vi sökt bygglov i laga ordning och anlitat sakkunniga konsulter både för byggnader men även landskapsarkitekt för tomtens återställande. Nu efter fyra års överklagande från grannar kanske vi har klartecken att få starta till våren då tjälen gått ur backen, men som sagt, det har vi inte sett än.

Vår undran till dig Börje och kanske även andra Bönabor är hur ni gör med bygglovs- ansökningar? Struntar ni i att ansöka och bara ställer upp byggnader på era tomter?

Jan Holmgren,

Robjola AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel