Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ge alla unga en chans

Den rödgröna oppositionen vill satsa på ungdomarna och välfärden. Det är vårt val, skriver Raimo Pärssinen (S), Ulla Andersson (V) och Bodil Ceballos (MP).

Annons

De närmaste åren står vi inför enorma utmaningar. Antalet ungdomar som lämnar gymnasiet är rekordstort och arbetsmarknaden försämras kraftigt. Sverige har den näst högsta ungdoms- arbetslösheten i Europa. Under veckan har media rapporterat och refererat om det mycket allvarliga läget för ungdomarna i Hofors. Ovako Steel som är den stora arbetsgivaren i Hofors har varslat och sagt upp personal på grund av lågkonjunkturen och kommer inte att ta in sommarjobbare under semestermånaderna i år. Detta drabbar huvudsakligen ungdomarna. Samtidigt lämnar en rekordstor kull ungdomar gymnasiet nu i sommar. De får svårt att hitta arbete och kommer att öka på antalet arbetslösa.

Nu, då aktiva insatser behövs som mest, gör regeringen Reinfeldt i stort sett ingenting. Sveriges krispolitik är mer passiv än de flesta andra EU-länders trots att BNP faller mer, och arbetslösheten ökar snabbare än i andra jämförbara länder. Till det ska läggas kommunernas mycket allvarliga ekonomiska situation. Det blir dyrare både mänskligt och ekonomiskt med passivitet.

Vi tre samarbetspartier vill ge alla unga en chans. Alla goda krafter i samhället måste nu mobiliseras. Vi vill erbjuda en politik som gör att de unga kan växa och utvecklas och därmed kunna bidra med sin fulla potential. Då utvecklar vi ett bättre samhälle. Med vårt gemensamma ungdomsprogram skulle mer än 130 arbetslösa ungdomar i Hofors få en chans till jobb, utbildning eller praktik under lågkonjunkturen. Att skapa möjligheter och en ljusare framtidsbild för dagens unga generation är en nyckel för att klara framtidens utmaningar.

En del av programmet är till exempel att möjliggöra sommarjobb för alla ungdomar som i sommar går ut gymnasiet.

Enligt vårt förslag, där staten finansierar halva kostnaden, skulle 90 sommarjobb möjliggöras i Hofors i sommar.

Dessutom vill vi:

– erbjuda sommar- undervisning för studenter utan grundläggande behörighet.

– erbjuda sommarkurser på högskola och universitet.

– satsa på ett brett ungdomslyft riktat till långtidsarbetslösa ungdomar under en tvåårsperiod.

– inrätta fler utbildningsplatser på komvux, kvalificerad yrkesutbildning och högskola.

– inrätta lärlingsplatser för långtidsarbetslösa ungdomar.

– bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.

– erbjuda snabbare och mer flexibla vägar till aktiva åtgärder, minska byråkratin inom arbetsförmedlingen.

– ge möjlighet till längre tid för praktik och utbildningar inom arbetsförmedlingen, från tre till nio månader.

– starta traineeprogram i välfärden för att möta pensionsavgångarna i den offentliga sektorn.

Vi vill vidare öka stats- bidragen till kommunerna och landstingen redan i år för att värna kvaliteten i välfärdstjänsterna och rädda jobb.

(S),

(V)

(MP).

Mer läsning

Annons