Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha en hälso- och sjukvård för alla i Uppsala län

För oss i den rödgröna oppositionen är det en självklarhet att där det finns en högre vårdtyngd så ska också extra satsningar göras, skriver Börje Wennberg (S), Sören Bergqvist (V), Johan Edstav (MP) och Marlene Burwick (S).

Annons

Älvkarleby kommun har de högsta ohälsotalen i Uppsala län. Därefter följer Tierps kommun och Heby kommun. Det innebär på enkel och lättbegriplig svenska att de som bor i dessa tre kommuner är sjukare och har mer behov av vård än övriga i Uppsala län.

Det naturliga vore självklart att göra extra satsningar i de här tre kommunerna och på det sättet rätta till den negativa obalans som råder i länet. En intressant iakttagelse i sammanhanget är att de som är fattigast och de som tjänar minst i Uppsala län bor i Tierps, Heby och Älvkarleby kommuner.

Vad gör då det borgerligt styrda Landstinget i Uppsala län?

Jo, man vill etablera ett vårdvalssystem med fri etableringsrätt. Alla vet, så även de borgerliga politikerna, att det gynnar dem som bor i stora städer, dem som är rikast och också friskast. Vi är övertygade om att det här systemet kommer att innebära nya etableringar i Uppsala stad och kanske i de rikare och friskare Enköping och Knivsta. Knappast någon inbillar sig att det blir några nya satsningar i Älvkarleby, Söderfors, Karlholm eller Östervåla.

För oss i den rödgröna oppositionen är det en självklarhet att där det finns en högre vårdtyngd så ska också extra satsningar göras. Vi tycker också att det ska satsas extra i socioekonomiskt tunga områden. Båda dessa typer av satsningar säger den Moderatledda landstingsmajoriteten nej till. För dem är det viktigare att det är fritt fram för allsköns vårdföretag att etablera sig var de vill, och sedan skicka räkningarna till landstinget.

Vårdcentralerna i Tierp och Skutskär brottas i dag med stora underskott. Det beror inte på att de gör ett dåligt jobb, utan på ett ersättningssystem som kraftigt missgynnar landstingets egna vårdcentraler med tydligt områdesansvar.

Totalt har våra vårdcentraler ett underskott på cirka 100 miljoner, mestadels direkt kopplat till ersättningssystemet. Och vad gör borgarna då, jo skapar ett vårdvalssystem med fri etableringsrätt som kommer att ta ytterligare resurser från våra vårdcentraler.

Som om inte det här vore nog. I måndags signa- lerade Akademiska sjukhuset att de har en prognos på –223 miljoner kronor. Och som lök på laxen kommer effekterna av den jobbkris som finanskrisen inneburet. I dag tror vi att vi kommer att tappa minst 350 miljoner kronor i skatteintäkter 2010. Den som lägger ihop alla dessa minustecken kommer fram till ett förskräckande underskott. Och mitt i denna ekonomiska kris så fortsätter borgarna sin marknadsliberala experimentverkstad. Vi finner detta högst oansvarigt. Den kostnadsdrivande privatiseringsivern måste upphöra.

Behovet av sjukvård kommer däremot inte att minska, vilket än mer förstärker behovet av ansvarsfullt agerande från såväl den borgerliga landstingsmajoriteten som från oss i oppositionen.

De så kallade ideologiskt betingade kursändringarna måste upphöra till förmån för realistiskt eftertänksamma överväganden där verksamheternas kvalitet sätts i centrum. Allt detta skärper kraven på att vi måste hantera våra gemensamma resurser på ett långt mer ansvarsfullt sätt. Nu handlar det om att skapa ett krismedvetande i hela landstingsorganisationen. Respekten för den gällande budgeten måste återskapas. Detta kan endast göras om politiken ger tydliga signaler om vad som måste göras, och det i sin tur förutsätter breda uppgörelser mellan partier och blockbildningar. Ständigt nya ersättningsmodeller riskerar att skapa förvirring och en än mer försämrad budgetdisciplin.

Mer läsning

Annons