Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha lön att leva på och riktiga anställningar

Vänsterpartiet vill att människor ska kunna leva på de löner som deras arbete ger. Ingen människa ska behöva riskera att fastna i otrygga anställningsformer eller råka ut för lönesänkningar. Det betyder att när en människa arbetar måste det i alla lägen vara möjligt att kunna försörja sig och sin familj på det arbetet. Vi vill veta att den inkomsten också är något som går att räkna med över tid. För väldigt många är det tyvärr tvärtom, ingen trygghet och ingen säkerhet. Även inom offentlig sektor är det väldigt vanligt att det förhåller sig på det sättet. Den borgerliga regeringen införde 2007 en lagstiftning som i praktiken undanröjde anställningstryggheten för dem som inte hade turen att redan ha en tillsvidareanställning.

Riksdagen fattade i veckan ett beslut om att begränsa möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra, det är bra, men Vänsterpartiet är kritiska till beslutet eftersom det inte är tillräckligt långtgående. Beslutet förhindrar arbetsgivare att stapla visstidsanställningar för en person längre än fem år, det är ett alldeles för långt tidsperspektiv. Vi i Vänsterpartiet menar i stället att gränsen bör vara två år inom en femårsperiod och då endast i undantagsfall. Det är beklagligt att regeringen inte vågar gå längre, samtidigt som övriga partier ställer sig på arbetsgivarnas sida, särskilt när det handlar om att försämra för anställda, framförallt inom LO-kollektivet som i det här fallet är hårdast drabbade. Vänsterpartiet vill göra tvärtom. 

Vi vill att människor ska veta att de inom överskådlig tid ska få rätt till en fast anställning om de arbetar för samma arbetsgivare, det ska inte behöva ta så lång tid att barnet hinner börja gå i skolan innan den nyblivna föräldern har fått en trygg anställning. Därför kommer Vänsterpartiet Gävleborg nu att driva på för att begränsa möjligheten att vara visstidsanställd längre än två år inom en femårsperiod i hela länets kommuner.

 Xamuel Gonzalez Westling (V)

distriktsordförande

Vänsterpartiet Gävleborgs distriktsårskonferens 6 mars

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel