Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill inte ha fler köplador

Gävle är en vacker stad med stor potential! Vi har en fin stadskärna, vackra grönområden och jordbruksmark nära stan. Om vi använder de resurser vi har på rätt sätt kan vi bygga en hållbar och spännande stad. En stad där det serveras lokalproducerad mat från Valboslätten i skolorna, där stadsdelarna lever, där grönområden får vara människors andrum och där centrum utvecklas och attraherar både nya och gamla Gävlebor.

Att däremot bygga externhandel på jordbruksmark nära staden, stora köplador dit människor tvingas åka bil, går helt stick i stäv med vår idé om hur Gävle kan bli en hållbar och spännande stad. Byggnads- och miljönämnden i Gävle behandlar just nu IKEAs och KFs planer på utbyggnad i Valbo. Utöver de köplador som finns på plats idag – och den utbyggnad som redan är beslutad – handlar det nu om att ta ytterligare värdefull natur- och jordbruksmark i anspråk. Miljöpartiet är helt mot dessa planer och vi kommer att reservera oss mot dem.

I flera rapporter, bland annat av handelns eget utredningsråd, har man klarlagt att externa köpcentra som exempelvis Valbo utarmar stadsdelar. Bland annat har man sett att andelen livsmedelsbutiker har krympt med 20 % under de år som externhandeln fått mer utrymme. En annan rapport från Naturskyddsföreningen visar på att när 1 arbetstillfälle skapas i externhandeln, så försvinner 2 i den lokala, mindre handeln. Därtill är det ogenomtänkt att i en tid när råoljan blir allt dyrare och mer svåråtkomlig, lägga handel långt från människors bostäder och vardag. Lika dumt är det att använda jordbruksmark nära staden till andra ändamål än att producera lokal mat på.

Gävles ambition att skapa ”ett regionalt handelscenter” kommer att bli ytterligare ett exempel på hur kortsiktigt tänk och drömmar om snabba lösningar resulterar i dyra framtida kostnader och trista utmaningar för oss Gävlebor. Det finns så mycket annat vi kan göra av våra odlingsmarker och städer än att planera för stora köplador som dränerar staden och utarmar miljön!

Dan Lorén, Miljöpartiet
Therese Metz, Miljöpartiet

Byggnads- och miljönämnden, Gävle Kommun