Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill tillhöra EU:s kärna

I dag har debattsidan två artiklar om Sverige och EU. Den ena författad av två lokala M-politiker, och den andra av Olle Ljungbeck i Gävle.

Annons

1 juli tog Sverige över som ordförande i EU. Ordförandeskapet innebär att svenskar under ett halvår kommer att leda arbetet på alla nivåer inom EU och föra EU:s talan i världen. Det blir en spännande utmaning och efter gedigna förberedelser har vi möjlighet att lyckas väl.

Det handlar om tusentals möten som svenskar ska leda och ordförandelandet har ett mycket stort ansvar att leda diskussionen på ett klokt sätt och sy ihop kompromisser.

Vår vision är ett starkt och handlingskraftigt Europa där det gemensamma ansvaret står i centrum. De största och viktigaste prioriteringarna är krisen och klimatet:

1. EU ska gå stärkt ur den ekonomiska krisen. För det krävs gemensam handlingskraft inom såväl det finansiella och ekonomiska området som på arbetsmarknaden.Vi kommer att fortsätta arbetet med att motverka krisens effekter på tillväxt och sysselsättning med sikte på ekonomisk återhämtning så snart som möjligt.

2. Vår tids stora utmaning är att avvärja klimathotet. EU ska fortsätta ta ansvar för klimathoten och driva på det globala klimatarbetet. Det är vår uppgift att tillsammans med övriga parter verka för att ett nytt klimatavtal antas i Köpenhamn i december.

Dessa är frågor som påverkar var och en av EU:s medborgare och där vi svenskar har mycket att bidra med.

Vi tillhör världstoppen när det gäller klimatansvar. Vi har en tradition av öppenhet och antiprotektionism och vet att det är öppenhet, inte motsatsen som bygger långsiktigt välstånd. Att ta sig an dessa uppgifter är en ambitiös agenda för EU och kräver ledarskap. Att skjuta viktiga beslut på framtiden löser inga problem på längre sikt. Det är nu vår förmåga till samarbete prövas och ett tungt ansvar vilar nu på EU:s ledare att visa handlingskraft och föra EU:s samarbete framåt

Att ta över ordförandeskapet är som att springa en delsträcka i en stafett. För just den här delsträckan är förutsättningarna extremt problematiska. Vi kommer att möta ett nyvalt Europaparlament, kommissionen ska bytas ut och frågan om Lissabonfördraget är ännu inte avgjord.

Just nu pågår en rad konflikter i världen och vi vet inte hur de kommer att utvecklas framöver. Det finns således en rad strukturella och utrikespolitiska orosmoln och över allt detta svävar den ekonomiska krisen.

Utöver detta måste vi också planera för det oplanerade. Hur ett land hanterar det oförutsedda är ofta det som senare definierar ett ordförandeskap. Vi behöver energi, tid och ro för att ägna oss åt reformer i viktiga frågor. Utvecklingen och reformarbetet i EU får inte stanna upp trots krisen.

riksdagsledamot

riksdagsledamot

Mer läsning

Annons