Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi visste inte att han hade adhd"

11-åriga William som blev avstängd från Järbo IF i ett år kan få komma tillbaka tidigare. Det meddelar föreningen i ett öppet brev.

– Villkoret är att hans mamma skriver under en överenskommelse om gott uppförande, säger ordföranden i fotbollssektionen Kenneth Larsson.

Annons

I sitt öppna brev skriver Järbo IF:s styrelse att man tog beslutet att stänga av 11-åriga William trots att man förstod att det var det sämsta för pojken.

Att man ändå gjorde det berodde på att han stört de andra barnen och tränarna och haft svårt att anpassa sig till de ordningsregler som finns, skriver man.

Styrelsen undrar hur mycket ansvar som kan läggas på föreningar att ta hand om enskilda barn när man har hela lag att ta hänsyn till.

– Vi är en liten ideell förening och har inte de resurserna, säger Kenneth Larsson.

Järbo IF menar också att man inte känt till att William har adhd – trots att lagets huvudtränare är lärare på hans skola.

– Det är faktiskt så att om en tränare får veta något i sin lärartjänst är det inget han eller hon kan använda i det civila. Man har tystnadsplikt, förklarar Kenneth Larsson.

– Hade vi vetat det hade vi kanske tagit det i beaktande.

Williams mamma Synnöve Sjöblom blir bedrövad när hon får höra vad Järbo IF skrivit i sitt brev.

– Jag har pratat med två av tränarna om Williams diagnos, vilka mer skulle jag ha informerat?

Hon tycker att det är fult gjort av styrelsen att dels få det att verka som att sonen skrämt de andra barnen, dels att hon varit en dålig och oengagerad mamma.

– Jag har pratat med Williams tränare om att hans gokart-klubb tar mycket av min tid och fått höra att det är helt okej. Om de kände att de ville ha mig med på träningarna undrar jag varför de inte sagt något.

Järbo IF:s besked är nu att William kan få komma tillbaka till laget innan nästa höst om mamman undertecknar en överenskommelse om uppföranderegler samt är närvarande vid träningar och matcher.

Den möjligheten säger man att man presenterade för Synnöve Sjöblom redan för två veckor sedan. Hennes version av samtalet, som stöds av vittnen, är dock en annan. Likaså tycker hon att styrelsen ger en felaktig bild av vad som stod i sms:et om avstängningen (som Arbetarbladet också läst).

– Det känns inte som att föreningen är intresserad av att rätta till det här, säger hon.