Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Videosamtal ger bättre vård

Ny videoteknik på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall kan ge säkrare diagnoser, färre resor och ökad patientsäkerhet. Med en perfekt bildkvalitet kan läkare och experter på olika orter titta på röntgenbilder och provsvar tillsammans.
– Det är en stor vinst både för läkare och patienter, säger verksamhetsutvecklaren Lars Brandhammar.

Annons

I ett videokonferensrum på Gävle sjukhus har en rad personer samlats för att få en visning av hur det här fungerar. Längst fram finns tre skärmar. På den vänstra ser vi Björn Relefors, röntgenläkare och vårdenhetschef i Hudiksvall, som i sin tur ser oss. På den mittersta skärmen visar han röntgenbilder från en cancersjuk person och på den högra ett utsnitt av vävnad från lungan, med tydliga tecken på cancerangrepp. Bilderna är exakta.

– Här ser man cancern växa fram, säger Pia Waldenbäck som är patolog, alltså expert att analysera cell- och vävnadsprover.

– Tidigare har vi inte haft någon naturlig kontakt med läkarna i Hudiksvall, säger hon.

Den perfekta bildkvaliteten gör det möjligt för patologer och röntgenläkare att ställa diagnos på distans, tillsammans med den läkare som träffat patienten.

Tekniken används till en eller två webmöten om dagen mellan Gävle och Hudiksvall. Fem-tio gånger i månaden kopplar man dessutom upp sig mot exempelvis Akademiska sjukhuset i Uppsala. De kan då visa bilder och vävnadsprov för en mer specialiserad expert, för att få hjälp att tolka bilderna och få ytterligare en bedömning av vad som är den bästa behandlingen.

– Vi får på så vis tillgång till medicinska experter som kan vara specialiserade på ett väldigt smalt område, säger Lars Brandhammar, verksamhetsutvecklare på landstingets Division Diagnostik.

Tekniken används främst för cancerdiagnoser, men även för exempelvis tarmar och olika kvinnosjukdomar.

– Färre patienter behöver åka till Uppsala i onödan för experterna har redan sett det de behöver, säger Robert Stewing, systemförvaltare på landstinget Gävleborg.

Utrustningen har kostat omkring 1 miljon kronor.

– Något lika modernt finns inte i hela Sverige, säger Lars Brandhammar stolt.

Förutom bättre vård räknar landstinget med miljömässiga och ekonomiska vinster i och med att resandet kan minska, både för patienter och anställda.