Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vigsel på Gävle Pride: "Var den förändring du vill se i världen"

De träffades för första gången en kylig vinterdag för ett och ett halvt år sedan. Men när deras blickar möttes blev det varmt. Där och då ägde första kyssen rum och på lördag gifter sig paret på Gävle Pride.

Annons

LÄS OCKSÅ: Första Prideparaden går genom Gävle – vi sänder live

LÄS OCKSÅ: Pride-guiden: Här är åtta händelser du inte får missa under festivalen

Jens Volden och Alexandre Florencio Da Silva har helt olika bagage med sig från sina tidigare liv. Men sedan de träffades på Gävle Centralstation den 7 februari 2015 har de format ett liv tillsammans.

– Som så många andra träffades vi på en dejtingsajt först. När vi hade pratat i ungefär två månader bestämde vi att vi skulle ta en fika och surra lite, säger Jens.

LÄS OCKSÅ: På 60-talet dansade poliserna inte på gatorna- då trakasserade de homosexuella

Tanken var en fika men det slutade med att männen hamnade på en middag hemma hos Jens vänner.

– Det kändes så bra så jag hörde av mig till mina kompisar och frågade om det var okej att jag tog med en kompis. "Ja det går bra, men då får ni dela på din portion" fick han till svar. Kvällens middag var nämligen redan förberedd eftersom Jens skulle vara på plats en halvtimme senare.

LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: När jag växte upp var det inte tal om att ha Pride i Gävle

Efter den kvällen fortsatte Jens och Alexandre att hålla kontakten och träffas. Jens var mitt uppe i att avsluta ett tidigare förhållande, något han kände att han ville göra klart innan han gick vidare.

– Det var lite upp och ner i februari, mars och april. Vi hade ju känslor för varandra samtidigt som jag hade en relation att avsluta. Men i maj blev det vi och sedan flyttade Alexandre in till mig första juni, säger Jens.

LÄS OCKSÅ: Här fixas det sista inför Pride-paraden

Tiden innan de flyttade ihop bodde Alexandre hos sin kusin på Brynäs. Han kom till Sverige från Brasilien i slutet av 2014 så det dröjde alltså inte länge innan han träffade Jens.

Alexandre berättar att han har vetat att han är homosexuell sedan han var omkring sju år gammal. Men att leva som homosexuell i Brasilien är betydligt mer komplicerat än i Sverige.

–Jag hade så många känslor inom mig. Jag tänkte att om jag fortsätter leva så här kommer jag aldrig att få barn, gifta mig eller ha en traditionell familj, säger Alexandre.

När han bodde i Brasilien hade han ett längre förhållande med en tjej.

– Men efter fem år var förhållandet inte så bra längre. Jag kände att jag inte inte kunde leva ut och vara den jag är, säger Alexandre.

Alexandre valde att gå sin egen väg.

– När förhållandet tog slut kände jag att jag var tvungen att starta mitt liv. Jag har alltid letat efter seriösa relationer, men i Brasilien var det svårt. Så jag kom till Sverige och träffade Jens. Jag har alltid önskat mig detta. Jag har drömt om ett liv tillsammans med någon, att få laga middag tillsammans, ta en drink och...

– Titta på Allsång på Skansen, fyller Jens i. Paret skrattar.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar politikerna i Gävle med hbtq-frågan

Fram till Jens var 46 år levde han, som han själv uttrycker det, i vanligheter och norm.

– När jag fyllde 46 så hade jag nog en sån där 50-årskris. Jag var inte olycklig men jag var inte lycklig heller. Jag bara var. Vi hade två bilar på uppfarten, en stor villa och jacuzzi. Jag hade det jättebra många gånger och jag älskar mina barn. Skilsmässan från min ex-fru berodde inte enbart på att jag kom ut som bisexuell, säger han.

Redan som liten visste Jens att han gillar både tjejer och killar. Han har haft två längre förhållanden med kvinnor innan han träffade Alexandre.

–För trettio år sedan var livet annorlunda. Det fanns inte på världskartan att jag skulle leva med en kille, säger han.

Bröllopstankarna dök upp i slutet på förra året.

– Första tanken var att vi ville gifta oss i enkelhet, bara vi, på drop in på Skansen i Stockholm. Men sedan tog jag kontakt med arrangörerna av Gävle Pride eftersom jag känner Linnea som anordnar detta.

Då blev det bestämt att paret ska gifta sig på scenen i Boulognerskogen.

– Det är ju en viss risk, framförallt att Alexandre ska utsättas för fara. Alla kommer ju att veta att han är homosexuell i och med att vigseln är offentlig.

Alexandre däremot oroar sig inte speciellt mycket.

– Jag är lite nervös men jag försöker att inte tänka på det så mycket. Vi gör detta för oss. Det är viktigt, säger Alexandre.

Alexandre berättar att paret redan i dag lever som om de vore gifta.

– Men bröllopet är ett slags statement. Vi gifter ju oss för att vi älskar varandra. Sedan finns det ju en hel del fördomar än i dag. Jag är ju 193 centimeter lång och väger 100 kilo. Mig går man inte på bara sådär, men om man är ung och kommer ut som gay eller lesbisk så kan det vara så att man känner en slags oro. Om jag bara kan ge någon lite råg i ryggen och hjälpa någon så är jag nöjd, säger Jens.

Jens berättar att han vill göra skillnad. "Var den förändring du själv vill se i världen" är ett citat han lever efter.

– De senaste två-tre åren har världen vridits mot något väldigt fascistiskt så jag känner att jag kanske måste vara den där förändringen och visa det. Nu är det så legitimt att hata och det skrämmer mig. Det har gått så fort, säger han och fortsätter:

– Men kärleken övervinner allt. Den kommer åtminstone att göra det till slut.

På lördag klockan 16.00 äger vigseln rum på scenen i Boulognerskogen. Då kommer Jens och Alexandre att se varandra i ögonen, precis som när de föll för varandra den där dagen i februari 2015. Och precis som då blir detta ett ögonblick som kommer att förändra deras liv för all framtid.

LÄS OCKSÅ: Leandro Bontemps arrangerade Pridekväll på Musikhuset till förmån för hjälporganisation