Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga utmaningar för nya Exportkontrollrådet

I och med den nya mandatperioden kommer regeringen inom kort att utse vilka som ska utgöra Exportkontrollrådet (EKR) de närmaste fyra åren. Detta råd är ganska okänt, men har eller borde i alla fall ha, en hel del att säga till om när det gäller den svenska vapenexporten.

Alla affärer av krigsmateriel måste få tillstånd av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). EKR, som består av elva ledamöter från de olika partierna, bistår ISP med tolkningen av riktlinjerna i enskilda ärenden. Ordförande är ISP:s generaldirektör, för närvarande Andreas Ekman Duse. Riktigt vad EKR gör är svårt att veta då deras möten och diskussioner är hemliga. Detta gör det svårt att såväl utvärdera arbetet som att ha en offentlig debatt om vapenexporten.

Vi vet dock att nästan alla som vill ha tillstånd för att exportera vapen får det. Detta får mig att undra. ISP och Ekman Duse själv brukar samtidigt säga att Sverige har bland de mest restriktiva reglerna. Just nu pågår förvisso ett arbete med att samordna regelverket på EU-nivå, men det är viktigt att fortsatt leva upp till regler som ännu gäller. Här har de tillträdande ledamöterna i EKR tre viktiga utmaningar.

För det första måste reglerna följas när det gäller mänskliga rättigheter. Sverige ska enligt reglerna inte sälja till länder där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. Ändå avslöjades nyligen att Sverige godkänt export av pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, en diktatur där det är förbjudet att offentligt kritisera kungafamiljen och där tortyr förekommer i form av piskning och amputering. Vi säljer även till Bahrain och Thailand som även de grovt kränker mänskliga rättigheter. Detta duger inte då reglerna inte ska vara några vackra högtidstal utan vägledande för rådets rekommendationer.

För det andra behöver brott mot slutanvändarintygen få konsekvenser. Ett par kända exempel är att vapen som Sverige sålt till Venezuela hamnat hos FARC-gerillan medan vapen till USA även hittats hos irakierna. Enligt reglerna ska en stat som brutit mot slutanvändarintyget i princip ”inte komma i fråga” som mottagare av ytterligare vapenexport från Sverige så länge omständigheterna kvarstår. Så har inte skett och här behöver Exportkontrollrådet säga till på skarpen. De så kallat restriktiva reglerna är inte värda pappret de är skrivna på om det inte blir några konsekvenser av regelbrotten.

För det tredje måste reglerna följas även när det gäller att inte sälja till en stat som befinner sig i väpnad konflikt med en annan stat. Här är USA det främsta exemplet då en stor förklaring till att exporten fyrdubblats på åtta år är USAs krig i Irak. Medan över hundra tusen irakier dödats och många fler drivits från sina hem så har vapenindustrin tjänat stora pengar. Ett annat exempel är att Sverige under lång tid har godkänt export av krigsmateriel till både Indien och Pakistan trots flera väpnade konflikter mellan de båda länderna. Även här måste reglerna gå från ord till verklighet.

Det avgående Exportkontrollrådet har inte orkat bromsa ISP och dess generaldirektör Andreas Ekman Duse, som verkar fortsätta med ambitionerna från sitt tidigare jobb vilket var som samordnare för den svenska statens vapenexportfrämjande. I alla fall på pappret ska ISP ha en helt annan, mer kritisk uppgift. I detta önskar jag det tillträdande Exportkontrollrådet all lycka. Ni har ett mycket viktigt uppdrag och indirekt tusentals människors liv i era händer.

Klas Corbelius
ansvarig för vapenexportfrågor
Broderskap - Sveriges kristna socialdemokrater