Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt för föräldraratt kunna nå sina barn

– Det är en trygghet att veta att jag kan nå honom och att han kan ringa mig, säger Christine Boogh, mamma till Hugo Boogh, tio år.

– Han åker skolbuss och det känns tryggt att veta att han kan nå mig om bussen inte skulle komma. Hugo använder den mest till att lyssna på musik. Men oftast ligger telefonen hemma, oladdad, säger Christone Boogh.

Hon berättar att sonen hittills har använt sin mobiltelefon mycket sällan.

– Vi har inte laddat kontantkortet sedan i somras.

Anders Normark är pappa till Carl Normark, tio år. Han har inte satt upp några bestämda regler för Carls mobilanvändande.

– Det har fungerat bra, än så länge, säger han och skrattar.

Det finns nämligen en tonårsdotter hemma också, med helt andra telefonvanor.

– Hon har börjat använda sin mobiltelefon betydligt mer. Men vi har gjort så att hon får fylla på sitt kontantkort själv. Hon är 13 år och har 350 kronor i månadspeng. Genom att hon betalar själv begränsas samtalen, det svider mer då.

Anders Normark förklarar att båda barnen har fått en egen mobiltelefon i samband med att de har börjat på Andersbergsskolan och måste cykla från Hemlingby.

– Förut gick de i Hemlingbyskolan och då bodde de så nära att det inte behövdes någon telefon. Det känns mer rimligt också i den här åldern eftersom de är ute mer på egen hand. Det är både för barnens skull och för vår skull.

Han är medveten om att det finns barn som får mobiltelefoner redan i ettan men det tycker han är för tidigt.

– Vi köper inga nya telefoner till barnen. Dels på grund av rånrisken, dels för att de lätt kan gå sönder.