Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Viktigt höja självkänslan hos dementa"

Både vårdpersonal och anhöriga var inbjudna att lyssna när Aina Persson i går föreläste om demens på Folkets hus. Initiativet till utbildningen kommer från Hofors demensförening.

Annons

Aina Persson kommer från Dalarna och jobbar - framför allt där, men även på andra håll - med att utbilda och föreläsa om demens. I Gästrikland har hon tidigare bara träffat tandläkare och tandsköterskor, men under tisdagens konferens fick hon utöver anhöriga även träffa personal inom äldrevården från både Hofors och Sandviken.

– Vi har pratat om olika sätt att bemöta. Målet med bemötandet är att skapa välbefinnande och trygghet för den som är sjuk och det finns olika vägar dit, säger Aina Persson.

Något förenklat menar hon att det finns två sätt att nå den som är demenssjuk; genom att förmedla faktauppgifter och genom att förstå och lyssna in personens känslor.

– Det är viktigt att vi höjer deras självkänsla och att vi respekterar deras verklighet, säger Aina Persson.

Hon har tidigare föreläst för Hofors demensförening och det var då tanken väcktes att bjuda in henne i ett större sammanhang.

– Vi diskuterade att fler borde få ta del av det här, särskilt vårdpersonalen, säger föreningens ordförande, Gilbert Fernström.

Föreläsningen var uppskattad av publiken och en av åhörarna lade fram önskemål om att alla sommarvikarie skulle få en liknande utbildning innan de började sitt feriearbete på ett demensboende.