Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda vackra Korsika

/

Korsika är en vild och bergig ö mitt ute i Medelhavet med en stark egen identitet och stor värdighet. Här föddes Napoleon bland ett stolt folk och hisnande vyer över ett turkost hav. Vägar med knivskarpa kurvor och branta stup leder genom bergen till kusten där klipporna är rosa och stränderna vita.

Annons

Redan från flygplansfönstret kan man se hur bergigt Korsikas dramatiska landskap verkligen är. Det högsta berget är över 2 700 meter och här kan snön ligga kvar ända in i juni. Utefter den klippiga kusten breder det turkosblå havet ut sig med spridda sandstränder.

Runt ön kan man hitta ruinerna från de 60 genuesiska vakttornen som byggdes på 1500-talet för att skydda ön från pirater. Om ett piratskepp skymtades tog det tre timmar för ett meddelande att skickas runt hela ön från vaktpost till vaktpost.

 

På Korsika föddes den franska kejsaren Napoleon Bonaparte in i öns elit. Senare integrerades Korsika med Frankrike trots starkt motstånd på ön. Den nationalistiska rörelsen för ett självständigt Korsika var extra stark på 1970-talet då många hus sprängdes eller brändes ner, däribland Tage Danielssons fritidshus.

- Så länge du hyr ett hus är det okej men om du köper ett hus blir du en fiende.

Korsikaner känner sig inte helt och hållet som fransmän. Vi tänker annorlunda och uppför oss annorlunda. Värdighet och gästfrihet är mycket viktigt för oss, förklarar guiden Catherine Lehmann.

I en smal gränd i Korsikas huvudstad Ajaccio ligger Napoleons barndomshem med möbler, vapen och dokument från familjen Bonaparte. Runt hela ön finns det många statyer och flera museum med fakta om Napoleons liv.

 

Från de små gränderna i Ajaccio är det inte långt till stranden som ligger mitt inne i staden med en fin sandstrand i den vackert böjda bukten. Staden ligger på en smal halvö och i hamnen har stora båtar från exotiska platser ankrat och här är det fullt med uteserveringar som serverar korsikansk mat med mycket fisk och skaldjur.

Mitt på ön ligger den lilla staden Corte omringad av höga berg. Corte, med sina små, smala gränder, var en gång i tiden huvudstad på Korsika och här var självständighetskampen mycket stark. Härifrån slingrar sig en av öns vackraste vägar genom bergen med branta stup och djupa dalar fram till kusten. Vägskyltarna har ovanligt många skotthål och det går inte fort fram när alla turister stannar till för att fota och njuta av utsikten.

 

Den smala vägen går genom ett naturskyddsområde som täcker hela 40 procent av ön där landskapet liknar en kinesisk målning med sina kala berg och krökta tallar. I backarna blommar den gula ginsten och högt uppe på kullarna betar får och getter medan kossorna lugnt idisslar vid sidan av vägen. Man passerar lugna små byar där griskultingarna springer fritt på gatorna och överallt fullkomligt flödar det av oleanderträd i rosa, lila och mörkrött.

Korsikas starka färger med ett intensivt blått hav, gröna skogar, vita stränder och rosa klippor sätter sig fast i minnet och kräver mer än ett besök.

 

Mer läsning

Annons