Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka är det som fuskar?

Annons

Delegationen mot felaktiga utbetalningar har spanat mot horisonten efter ett land av fuskare och funnit ett rike av slarv, okunnighet, lathet och, på marginalen, några som medvetet bedrar oss övriga, hederliga skattebetalare.


Alf Svensson, som försäkrade, efter att ha studerat några ganska osäkra tecken, att vi inte var tillräckligt goda och hederliga, hade fel. Svensson hade fastnat i ett tunnelseende; det var inte vanligt folk som fuskade, det var de välbeställda.


I siffror ser det ut så här: Varje år skickas 500 miljarder ut i olika bidrag. Fyra procent, ungefär 20 miljarder, hamnar i fel fickor. Men bara hälften, 10 miljarder, som är ganska mycket pengar, beror på avsiktligt fusk. 10 miljarder går fel av olika skäl, däribland okunnighet; blanketterna är omöjliga att fylla i rätt.


Också myndigheterna män och kvinnor har svårt att få ihop rätt svar, visar det sig. Därför, skriver delegationen, måste regelverken göras begripligare, blanketterna enklare och ett förmögenhetsregister införas. Ganska många med pengar på banken kvitterar ut bidrag utan att berätta att de inte är utblottade. Så kan vi inte ha det, enligt utredarna.

Mer läsning

Annons