Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka av Vänsterpartiets krav går Socialdemokraterna med på?

I nuläget finns ingen enad rödgrön opposition. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har alla lagt tre helt olika skuggbudgetar med helt skilda förslag.

Vänsterpartiets politik innehåller flera förslag som skulle hota hushållens ekonomi. Kommer Socialdemokraterna acceptera Vänsterpartiets förslag om ett införande av förmögenhetsskatt, fastighetsskatt samt arvs- och gåvoskatt? Vänsterpartiet vill dessutom höja skatten för alla som tjänar över 30.000 kronor i månaden. Hushållen kommer också bli av med möjligheten att kunna göra RUT- och ROT-avdrag eftersom Vänsterpartiet vill avskaffa avdragen som hjälper många pensionärer och barnfamiljer att få ihop vardagspusslet. Vilket eller vilka av Vänsterpartiets förslag kommer Socialdemokraterna att gå med på?

Inte bara hushållen, utan även företagen, kan räkna med en skattechock med Vänsterpartiets politik. Först och främst vill Vänsterpartiet öka uttaget av bolagsskatten med över 22 miljarder kronor. Det kommer definitivt göra det mindre attraktivt att investera i Sverige och vara förödande för den svenska exportindustrin. För att vara konkurrenskraftiga i Europa krävs att Sverige ligger på en rimlig nivå vad gäller bolagsskatter, annars väljer investerare att investera i andra länder där skatten är lägre. Skriver Socialdemokraterna under på Vänsterpartiets förslag om höjd bolagsskatt?

Företagarna i Sverige kan räkna med fler skattesmällar. Vänsterpartiet vill göra det dubbelt så dyrt att anställa unga under 26 år, höja restaurangmomsen och miljöskatter samt införa en bankskatt. Totalt vill Vänsterpartiet höja skatterna för hushåll och företag med 90 miljarder kronor. Socialdemokraternas förslag uppgår till skattehöjningar på sammanlagt 33 miljarder kronor. Hur ska partierna komma överens? Man ska också komma ihåg att Socialdemokraterna även måste komma överens med Miljöpartiet för att bilda ett regeringsalternativ. Blir det skattehöjningar på 40, 50, 60, 70, 80 eller 90 miljarder kronor?

Mot denna splittrade politik med många frågetecken står en enad allians som tar ansvar för Sverige och som nu utvecklar vår politik för nästa mandatperiod. Vi är övertygande om att väljarna vill ha besked från oss för att kunna jämföra alternativ, men kommer det några svar från Socialdemokraterna?

Tomas Tobé (M)
Margareta B Kjellin (M)
Lars Beckman (M)
Hans Backman (FP)
Anders W Jonsson (C)
Lennart Ahlenius (KD)
Riksdagsledamöter Gävleborgs län 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel