Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka? Varför? Hur? Det vill vi berätta

Nämn ordet flyktingar eller invandrare – och du möts av en störtskur av uppfattningar och åsikter.
Ingen annan samhällsfråga är så laddad av starka känslor. Men hur är det egentligen? Vilka är det som kommer till Sverige? Varför kommer de hit? Hur tas de emot och hur blir deras liv i det nya landet? Det vill vi berätta.
Arbetarbladets reporter Joanna Wågström tar oss med ut i denna verklighet. I hennes reportageserie möter vi asylsökande Agiille och kvotflyktingen Musa under deras första dagar i Sverige. Vi får ta del av den tröstlösa tillvaron för Hassan och Miguel på flyktingförläggningen i Söderhamn, en lång och oviss väntan på besked. Och vi får bilder av den mödosamma vägen till ett nytt liv i ett nytt land.

Bostadsgetton, skyhög arbetslöshet och brottslighet – integrationen är inte konfliktfri. Längre fram i reportageserien lyfter vi fram fakta och uppfattningar om olika problemområden.
Jag tror inte Joanna någonsin använder ordet utanförskap i sin långa reportageserie. Men för mig blir det ändå en sammanfattning av den rädsla och osäkerhet många av de hon intervjuat ger uttryck för. Inför ett samhälle med andra normer, inför obekanta människor i annorlunda relationer med andra attityder – det nya landet de möter.
Vår egen osäkerhet känner vi själva. En känsla som kan övergå i rädsla – och förstärkas till motstånd och besinningslöst hat.

Vi ser dessa motsättningar drivas till sin spets, här i vårt land liksom i andra länder och kulturer. I dessa dagar har vi naturligtvis uppmärksamheten riktad mot det fasansfulla som utspelades i Norge förra sommaren. Men samma krutdurk finns på många andra platser.

Svaret, problemlösningen, är aldrig utsortering och stängda gränser. Svaret är alltid kommunikation, försök till förståelse, solidaritet med de utsatta.

Sven Johansson
Chefredaktör