Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken uppåtkick!

Upp

Regi & manus: Peter Docter, Bob Pedersen

Svenska röster: Sten Ljunggren, Elias Eiding Målar, Nils Eklund med flera

Inte precis i går som en giktbruten pensionär fick stjäla hela filmen!
Nå, det förstås. Det är ju ”bara” tecknat.

Det fanns ändå ingen levande ung omslagspojke att lansera och man behövde inte släpa en 80-åring på pr-turné över världen. Men knarrig gamling i huvudrollen känns trots allt oväntat schysst.

Tills man kommer på tricket: det handlar om udda karaktärer. Tidigare i animationsstudion Pixars stjärngalleri: en kärlekskrank robot, ett snällt monster, en gourmetråtta, en leksakscowboy och en klok fisk.

Farbrorn med käpp och hörapparat figurerar med andra ord endast i gestalt av ”tillräckligt märklig företeelse”. Märkvärdigare än så är det inte.

Samma sak gäller för övrigt även hans motspelare, ett barn som är scout och tillbringar dagarna utomhus i stället för framför dataspel.

Detta (enligt samma motsägelserecept) udda par hamnar tillsammans på en äventyrlig tripp till Sydamerika. Farkosten är änkemannen Carls charmiga Pippi Långstrump-hus som hotat av grävskopor lyfter från sitt New York-kvarter med hjälp av ett knippe färgglada heliumballonger!

Carl är vresigt besviken på att livet inte gav honom det han drömt om – egna barn och en upptäcktsresa till Sydamerika.

Men att förverkliga sina drömmar är kanske inte så viktigt som att hålla dem levande, säger ”Upp”.

Carls förvandling från nyfiken knatte till orkeslös pensionär skildras i ett inledande avsnitt. Det är poetisk berättarkonst i expressfart, förkrossande skickligt.

Fortsättningen går visserligen mer på rutin med talande hundar och sällsynta Kalle Ankas julafton-fåglar.

Men det spelar ingen roll. ”Upp” är som ”Wall*e”. Animerad film i toppform, både ömsint och en garanterad uppåtkick.

Med brasklapp för att jag såg originalet (engelska röster) som det helst ska ses. Med mörka glasögon i en salong utrustad för ny och hyggligt bra 3D-teknik. Finns tyvärr inte i Gävle.