Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket Israel ser vi i Gaza?

Den israeliska krigsmaskinen sveper fram över hela Gaza och lägger allt i dess väg i ruiner. Inget och inga går fria; i går sköt israeliska soldater ihjäl två av Unrwas, FN:s flyktingkommittè, medarbetare. Unrwa avbröt genast allt hjälparbete.

Röda Korset, som har diskretion och neutralitet som varumärke, anklagade Israel för att strunta i att hjälpa skadade palestinier och förhindra andra att komma till undsättning. Israelerna, bara 80 meter bort, nonchalerade fyra skadade palestinska barn, liggande intill sina döda mammor. ”Chockerande”, säger en talesman.

EU räknar på vad som förstörts, lagts i ruiner eller jämnats med marken av all den infrastruktur medlemsländerna finansierat. Det kan handla om miljarder, förstörelsen står i skarp kontrast till det samarbetsavtal som nyligen skrevs under mellan Israel och EU.

Hur EU ställer sig till det medvetna dödandet och den konsekvent genomförda förstörelsen är ännu oklart. Kanske är Bryssels politiker och byråkrater lika chockade som FN:s personal i Gaza.

Det är samma utstuderade cynism, fast blodigare, i Gaza som på Västbanken eller för den delen i Jerusalem, Hebron, Betlehem och alla andra städer och byar som Israel ockuperar.

Gaza är, sägs det, världens största utomhusfängelse. Västbanken är då världens största fångläger; därifrån slipper ingen ut som Israel vill stänga inne. Bara den förblindade kan ha undvikit att se detta, det har ju pågått i över 40 år.

Den som vill avlyssna den israeliska folkliga opinionen kan bege sig till vilken bosättning som helst; palestinierna skall röjas undan för att ge plats åt de som genom himmelska löften givits det heliga landet. Palestinierna kan dra åt helvete.

Kriget går nu in på sin tredje vecka. Över 700 döda palestinier, varav fler än 200 barn, 3 000 skadade. De israeliska förlusterna räknas i något tiotal. Krigets blodiga och absurda matematik har ett facit: Nästan 100 döda palestinier för varje israel.

En enda positiv nyhet i går: Några hundra utlänningar fick lämna Gaza. Men en buss med bland andra norska läkare besköts och läkarna tvingades vända åter till operationssalarna.