Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket samhälle vill du leva i? Bidra till demokrati, utveckling och hopp

Annons

Bränder. Värmebölja. Torka. Människor som flyr från sina hem, med knappt mer än kläderna på kroppen. Skövling av skog och mark. Torka som slår hårt mot djur och växter. Hetta som skördar liv. Vi är vana vid den typen av nyheter. Men det brukar inte gälla Sverige. Nu brinner Sverige och vi fattar ingenting! Det är ju inte här det ska bli så. Här där vi är så vana vid lagomväder, lite regn, lite sol, lite typiskt svenskt sommarväder, ljumma kvällar och bad i havet.

Helt plötsligt flyr folk från sina hem! Hur gick det här till? När kommer regeringen att lösa problemet?

Sorry, folks! Regeringen kommer inte att kunna lösa problemet. Det måste vi alla göra tillsammans. Och precis som i Australien, Japan, Finland eller Spanien börjar folk hjälpas åt, brandmännen jobbar dygnet runt, vattenplanens piloter far i skytteltrafik med vatten, volontärer bjuder på kaffe, fixar sovplatser och ställer upp med bilskjuts, andra länder ger Sverige sitt stöd.

Det är fantastiskt. För vi människor har en väl utvecklad förmåga att hjälpas åt när det behövs.

... att vilja förstå och begripa den andres livsvillkor och förutsättningar. Det är grunden i samhället. Och det är där lösningen finns, i de små silvertrådarna av tillit och förtroende vi bygger tillsammans.

En kvinna berättar att hon efter att ha fått lämna sitt hem nu förstår hur det känns att fly. En annan kvinna menar att det visserligen var tufft att tillfälligt flytta från sitt hem, men att hon ju ändå har det bra i jämförelse med människor på flykt i världen.

De här kvinnorna visar vad det är att vara människa; att kunna sätta sig in i den andres situation, att vilja förstå och begripa den andres livsvillkor och förutsättningar. Det är grunden i samhället. Och det är där lösningen finns, i de små silvertrådarna av tillit och förtroende vi bygger tillsammans.

Polska brandmän, brandbilar, som varit i Sveg och Ljusdal och hjälpt till att släcka de stora skogsbränderna 2018.

Vad bränderna visar är att vi alla behöver fundera över vad vi själva måste göra för att minska effekterna av klimatförändringarna. Men – vi behöver också börja ta hand om varandra, lyssna på varandra, hjälpas åt.

Vi tror att folk i Sverige är trötta på polarisering och hat. Vi tror att vi är trötta på rädda politiker som sprider misstro och fientlighet. Vi är säkra på att de allra flesta vill bo i ett land där människor hjälps åt och visar tillit, förståelse och empati för varandra. 

Vilket samhälle vill du leva i; ett samhälle som ställer grupper mot varandra eller ett samhälle där vi tillvaratar människors tillit och vilja att bidra till demokrati, utveckling och hopp?

Vi har bestämt oss.  Har du?

#röstamermänskligt

Sandra Söderqvist , Gävle

Maud Ericsson, Gävle

Anette Granström, Älvkarleby

Barbro Löf, Älvkarleby

Ingrid Stolt, Älvkarleby

Julia Granström, Älvkarleby

Ulf Lahtinen, Tierp

Ulla Lahtinen, Tierp 

LÄS fler insändare här:

Lika för alla är en självklarhet

Värmerekord, bränder och skyfall har orsakat skador – vem tar ansvar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons