Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket samhälle vill vi ha?

Alliansregeringen har haft makten i 3,5 år nu och det är dags att utvärdera om vi vill att de ska fortsätta eller om vi vill ha ett annat samhälle.
Vad har Alliansen då gjort på 3,5 år? Som de flesta kommer ihåg införde de redan januari 2007 kraftigt höjda egenavgifter till a-kassan samtidigt som de sänkte ersättningsnivåerna till 70% efter 200 dagar och till 65% efter 300 dagars arbetslöshet. De slopade också skatteavdragsrätten för fack- och a-kassaavgifter för löntagare (men bibehåll den för arbetsgivare). Allt detta sammantagit har gjort att facken förlorade många medlemmar. Folk hade helt enkelt inte råd med både a-kassa och fackförening, och då var valet inte så svårt för de flesta – de valde bort facket. Även i detta fanns en otrolig diskriminering – LO facken förlorade flest medlemmar medan tjänstemannafacken och akademikerna nästan inte förlorade några medlemmar alls (beroende på att deras a-kasseavgift inte höjdes lika mycket som för LO-facken). Alliansregeringen skrev tom i sin proposition till riksdagen: ”Regeringens uttryckliga avsikt är att påverka facken att vara ansvarsfulla i löneförhandlingarna”. Alliansen har därmed tagit steget som ingen tidigare regering i Sverige har gjort – man har direkt lagt sig i det som arbetsmarknadens parter alltid tidigare har löst utan regeringsinblandning.

Sänkningarna av a-kassaersättningen gjordes under parollen: ”det ska löna sig att arbeta”.
Alliansen menar att de arbetslösa inte är tillräckligt motiverade att söka jobb om inte skillnaden i inkomst mellan arbete och arbetslöshet är stor. De har dock missat det viktigaste, det är inte den enskilda som bär ansvaret för arbetslösheten i Sverige utan det är en samhällsfråga – kanske den viktigaste samhällsfråga för Sverige. Orsaken till arbetslösheten är inte att den enskilda inte vill ha jobb – orsaken är att det inte finns speciellt många lediga jobb. Det finns dock några få branscher som skriker på arbetskraft – men det finns väldigt få med den kompetensen som krävs. Detta är Alliansens problem nummer två. När man kom till makten 2006 skar man kraftigt ner i arbetsmarknadsutbildningarna (under parollen: ”det ska löna sig att arbeta”), men effekten blev att människor utan fullständig gymnasieutbildning förblev utan jobb. De fick då ännu sämre möjligheter att söka de jobb som i stor utsträckning inte finns. Alliansen skyller ifrån sig de höga arbetslöshetssiffror - de skyller på en global finanskris, men Alliansen i Gävleborg med Moderaterna i spetsen pekar på majoriteten i Gävle kommun med Socialdemokraterna i spetsen som orsaken för de höga arbetslöshetssiffror i länet och Gävle kommun. Alla förstår det orimliga i det resonemanget. Om majoriteten i Gävle kommun är ansvarig för arbetslösheten i Gävle som är ju självklart också Reinfeldt ansvarig för arbetslösheten i Sverige.

Nu är stora frågan – vill vi ha Alliansens samhälle?? (var och en för sig)
Eller vill vi ha ett samhälle där vi alla, gemensamt, ska lösa problemen med full sysselsättning ??

Du bestämmer den 19. september i år.

Poul-Erik Jensen
Ordförande Handels S-fackklubb