Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill du se? Säg ja!

Om någon med utsträckt knuten näve frågar dig om du vill se något, svara då ja. Du kan få se någonting helt fantastiskt. Ett litet galleri vecklar ut sig och ryms i handflatan.

Konstnären Linnea Hansander driver Galleri Händerna och är inbjuden av Galleri Lars Palm i Sandviken kommande helg. På platser runt om i Sandviken kommer gallerivärdar visa upp små konstverk i handflatorna.

Idén bakom Galleri Händerna är att förmedla konst i andra sammanhang än till the usual suspects i konstvärlden, gallerirävarna som har ett säkert grepp kring vernissagevinglaset.

– Min kompis besökte ett museum i Tyskland och då hade en museivärd i uniform och allt viskat ”vill du se en sak?”, fört henne åt sidan och visat upp en pärla i handflatan. Jag tyckte det var så himla fint!

Alla reagerar inte på samma positiva sätt som Linnea Hansander. När Galleri Händerna försökte visa konst på Sergels torg var det få som nappade på att se vad som dolde sig i den framsträckta näven.

Galleri Händerna visar konst, men är också ett konstprojekt i sig. Det leker med de konventioner som finns i det offentliga rummet. Att approchera främlingar skapar laddade sociala situationer. Linnea Hansander tror att själva konsten kan upplevas annorlunda, och tas emot utan förutfattade meningar, om den ramlar över en i det offentliga rummet.

– Inne på Ica kanske människor är mer tillgängliga mentalt än på ett galleri där de vet att nu ska de få se på konst.

Rent praktiskt går det till så att gallerivärden går fram till någon och ställer frågan: ”Vill du se en sak?” Om man säger ja öppnas handen, vid ett nej går gallerivärden vidare. Även de som lite småsura tackar ja med tvekan, brukar skina upp när de får se vad som döljer sig.

– Men Gud! Vad är det här? Ett litet galleri!”, kan de säga. När det händer blir jag glad.

Konstverken måste vara små. Riktigt små. Men Galleri Händerna kan också visa film. En pytteprojektor döljer sig då i handen och en filmduk vecklar ut sig.

– Man kan inte ens tänka att de ska vara lika stora som en handflata, för de måste rymmas i en knuten näve.

Konstnärer från Gästrikland har fått skicka in förslag och kommer att visas i Galleri Händerna under hegen.