Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill Föreningen Landskapsskydd vara seriös?

I sin replik till mig i Arbetarbladet den 17 augusti påstår Svenskt Landskapsskydds talesman Jonny Fagerström att jag – i urval – är extremvänster, rödbrun, överdriver klimathotet ”groteskt", samt propagerar för planekonomi, "majoritetens diktatur" (sic!)och ”klimatideologisk diktatur”.

Även om denna förvridna karikatyr vore sann är mina politiska åsikter givetvis fullkomligt irrelevanta i en diskussion om Uppsalas historiska temperaturer! Varje läsare inser nog att ett så grovt personangrepp bara levereras av någon som är i desperat avsaknad av sakargument. Just Fagerström borde dessutom vara särskilt försiktig med att spela ut extremistkortet med tanke på att han vid flera tillfällen har uttryckt stöd för Sverigedemokraterna.

I Fagerströms korta passage om själva sakfrågan gör han sig om möjligt till ännu större åtlöje. Om man som han väljer ut de decennier i historien med allra högst temperatursnitt och jämför bara dem med de senaste decenniernas rekordhöga snitt, så är det självklart att de sistnämnda framstår som mindre dramatiska än de faktisk är. Metoden kallas ”cherry picking” och är ett simpelt sätt att manipulera statistik. Det skulle förmodligen ge underkänt på ett matteprov i mellanstadiet.

Jag vill slutligen säga att jag inte går vindkraftsindustrins eller någon annans ärenden, och trots en befogad och stark oro över klimatförändringarna tycker jag att motstånd mot vindkraftverk i vissa fall är legitimt.

Om Föreningen Landskapsskydd vill vara en seriös röst för de drabbade bör de genast degradera Fagerström och hans klimatförnekargelikar från ledningsgruppen till malajer på något provinskontor.

Rikard Warlenius
humanekolog