Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill införa totalt nötförbud

Nötter, mandel och sesamfrö kan komma att förbjudas i bland annat Ockelbo sim- och friskvårdscenter och biblioteket.

Annons

I Ockelbos skolor och förskolor finns i dag redan förbud mot trädnötter, jordnötter, mandel och sesamfrön, som ansvariga chefer har infört. Nu finns ett förslag som innebär att förbudet utökas.

Med anledning av att mycket små mängder av olika nötter och frön kan utlösa allvarliga allergiska reaktioner föreslår Utbildnings- och kulturnämnden att förbudet även ska gälla Ockelbo sim- och friskvårdscenter, Kuxahallen, biblioteket samt Kulturstation.

På Ockelbo sim- och friskvårdscenter sitter det redan lappar uppe om förbud att ta med nötter och därför tror fritidsintendent Håkan Alkberg att förändringen inte blir så stor.

– Ungefär ett år har skyltarna suttit uppe om nötförbud och vi säljer ingenting med nötter i. I början glömdes det bort men nu har vi rutiner och vi informerar alltid de som hyr lokalerna om nötförbudet, säger han.

– Vissa är hemskt känsliga och därför är det viktigt att vara noga.

Dock finns det fortfarande bitar att jobba med.

– På matcher kan det vara svårt att hålla koll så att inte andra lag tar med nötter, säger Håkan Alkberg.

Ärendet tas upp i kommunstyrelsen och slutgiltigt beslut tas av fullmäktige.