Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ni ha bort jordbrukarna?

Utredningarna till gårdsstöden har skjutits upp till 2:a kvartalet 2017. Många stöd från 2015 är inte utbetalda ännu, för att inte tala om 2016 års stöd. Bucht nekar ersättning för förseningarna.

Mer än ett jordbruk om dagen tvingas lägga ner! Så här kan det låta på landsbygden: Jag har inte fått några stöd alls, kommer heller inte att få något besked innan sista december. Jag måste sälja så mycket livdjur som möjligt för att kompensera alla luckor i budgeten!

Man skulle nästan kunna tro att de bestämmandes högsta önskan är att få bort oss alla jordbrukare, för skogsindustrins räkning! EU sänker gårdsstödet med 100 euro, vi förlorar 30 000 kronor om året. Det är nästan halva vår inkomst och nu måste vi själva lägga ut runt 20 000 kronor för att få gården att runt. Detta kommer att bli ett jätteslag för alla företag! Många lantbrukare har dessutom inte råd att ta ut någon egen lön, jobbar i princip gratis för att försörja sig och familjen med mat. Många av våra arbetsdagar blir upp till 16 timmar. Semester kan vi glömma, samma sak med semesterersättning. Massor med lagar och förordningar ska följas.

För att minska utgifterna, exempelvis med jordbruksmaskinerna, måste detta skötas av oss själva. Bokföring, ekonomi, juridik, mekanik, sjuksköterkor, undersköterskor, lärare, naturvårdare och djurvårdare. Vi måste kunna allt om det vi håller på med.

Vi måste kunna allt om det vi håller på med. Lantbrukares kunskap är mycket viktig, utan dem ingen mat! Ett lantbruk genererar i minst 25 andra arbetsplatser, inom andra yrken. Det finns företag som direkt eller indirekt är mycket beroende av att det finns jordbruk! Man tvivlar många gånger på statens kompetens när det gäller att fatta dessa stora tunga besluten för att få någon ordning i oredan! Märkligt att Jordbruksverket ska belönas med 60 miljoner för att de har misskött sitt uppdrag att sköta om administrationen för utbetalning av EU stöd. Är det slut på pengarna, eller går allt EU stöd till fiberutbyggnaden så inget blir kvar till lantbruket?

Interimsstyrelsen för Landsbygdspartiet i Ockelbo kommun

Elisabeth Sundgren-Åberg, ordförande

Anne-Christine Zackrisson, sekreterare

Bo Ekengren, kassör

Jörgen Björk, suppleant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel