Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa "knarkfestival"

/

Var reggaehelgen i Furuvik en ”narkotika­festival”? Eller en lyckad musikfest för alla åldrar? Om det går meningarna starkt isär.

Annons

Narkotikakommissionen i Gävle, som socialtjänsten och polisen står bakom, vill inte ha någon ny reggaefest i Furuvik.
– Det var riktigt illa, enligt våra erfarna narkotikapoliser, säger Gävlepolisens presstalesman Mikael Hedström.

Kommissionen består av politiker och tjänstemän från socialtjänsten, polisen och landstinget. Den ville redan i våras stoppa Furuviks planer på att ta över den omdiskuterade Reggaefestivalen från Uppsala.

När narkotikakommissionen nu sammanfattar erfarenheterna av den genomförda festivalen är slutsatsen att farhågorna var befogade.

Narkotikaanvändningen var väldigt utbredd, skriver kommissionen bland annat.
Man uppmanar bolaget bakom Furuviksparken, Park & Resorts, att inte ordna fler ”narkotikafestivaler”.

Man kommenterar också Furuviksledningens invändning att bara en procent av besökarna blev misstänkta för narkotikabrott.
Det beror, enligt kommissionen, på att polisen inte hann kontrollera fler. Polisen hann inte ens ner till scenområdet, för att det fanns så många misstänkta påtända att gripa på vägen dit.
– Poliserna i tjänst säger att de kunde ha tagit hur många som helst, säger Mikael Hedström.

Narkotikakommissionens fördömande av arrangemanget fick på måndagen Furuviks marknadschef Erika Rydstrand att gå ut med ett pressmeddelande. Hon poängterar att parken tar avstånd från alla droger och vill skapa drogfria upplevelser för parken.
– Jag tycker att det var väldigt plumpt av kommissionen att kalla det för en ”narkotikafestival”. Faktum är att ingen i personalen såg någon använda narkotika, säger hon.

Rydstrand efterlyser dessutom fakta bakom kommissionens tyckande. Parken kommer att inbjuda till en hearing där alla parter deltar.

Beslutet om parken ska ordna en ny reggaefest nästa år är inte fattat.

Kommissionen kritiserar också att flera av artisterna öppet från scenen propagerade för cannabisanvändning. Ett band sjöng också en nedvärderande text om narkotikapolisens arbete.
– Vad jag vet var det bara ett band som gjorde det, och det kommer vi inte att anlita fler gånger. Artister som propagerar för droger vill vi inte ha hit, säger Rydstrand.

Annons