Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill utreda utegångsförbudför unga brottslingar

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) vill utreda om utegångsförbud skulle kunna hindra unga brottslingar från att begå nya brott. Han har förstått att metoden används i andra länder, och vill nu veta mer om hur det fungerar.

Lars Beckman har förstått att det finns länder där ungdomar som begått brott som en del av straffet fått utegångsförbud eller förbud mot att röra sig i vissa områden under till exempel helgkvällar.

– Skulle det kunna vara värt att pröva i Sverige som en av många vägar att få ungdomar tillbaka från en brottslig karriär? funderar Lars Beckman.

Han har begärt att Riksdagens utredningstjänst gör en genomgång av i vilka länder liknande metoder används, hur det fungerar och vad utvärderingar visar.

– Egentligen har jag ingen uppfattning om det skulle fungera eller inte, säger Lars Beckman.

Polisen kan i dag enligt polislagen omhänderta unga under 18 år som vistas i förhållanden som innebär allvarlig risk för hälsa eller utveckling, och överlämna dem till föräldrar eller socialtjänst.

– Utegångsförbud, visst, men man ska ha resurser för att efterleva det också, säger Mikael Hedström, presstalesman på Gävleborgspolisen.

Han tror att annat kan vara betydligt mer effektivt för att minska ungdomsbrottsligheten, nämligen att jobba aktivt med barn som lever under sådana förhållanden att de löper stor risk för att hamna i trubbel.